ΑΧΑΪΑ: Αναπτυξιακό συνέδριο Αιγιάλειας με καινοτομία «Πριμαρόλια» – Από 5 μέχρι 20 Οκτωβρίου

Το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας, μαζί με το Φεστιβάλ «Πριμαρόλια 2019» και θέμα «Δρόμοι Πολιτισμού και Ανάπτυξης» θα πραγματοποιηθεί από 5 μέχρι 20 Οκτωβρίου, στο Αίγιο.
Φέτος καινοτομεί, αφού παράλληλα με τις ενότητες και τη συζήτηση πάνω στα καίρια θέματα που απασχολούν την περιοχή και προετοιμάζουν την αναπτυξιακή της πορεία, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Πριμαρόλια Α.Μ.Κ.Ε» συνδιοργανώνουν και θεσμοθετούν το ομώνυμο φεστιβάλ, δηλαδή ένα ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας, με καλλιτεχνικά και επιστημονικά δρώμενα και στόχο την ένταξη του τοπικού πριοϊόντος στην ταυτότητα της περιοχής.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η «Π», το pelop.gr και το pelopevents.gr, όπως κάνουν την τελευταία 7ετία με αναπτυξιακά συνέδρια, στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικών, κοινωνικών, θεσμικών και πολιτικών φορέων, έχουν σκοπό την καταγραφή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και ν’ ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές όλοι όσοι σχεδιάζουν, υλοποιούν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τις πολιτικές που χαράσσονται στον τόπο. Στόχος του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιγιάλειας, (11 και 12 Οκτώβρίου) είναι η προσέγγιση και παρουσίαση των καίριων θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, μέσα από γόνιμο διάλογο μεταξύ αρμόδιων, όπου θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα για το προφίλ και τις διεκδικήσεις στην οικονομία, παραγωγή και ανάπτυξη.
Όλα αυτά μέσα από συνεργασία τοπικών και κρατικών φορέων, παραγόντων της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής αλλά και της κυβέρνησης, πολιτικών και της αυτοδιοίκησης, ώστε το πολυθεματικό συνέδριο ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Με βάση τα συμπεράσματα του προηγούμενου συνεδρίου, για το ρόλο της μαύρης σταφίδας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει στην περιοχή, επιστρέφουν οι μνήμες στον 19ο αιώνα, όπου στις αρχές Σεπτεμβρίου το Αίγιο αποχαιρετούσε τα πρώτα καράβια με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα σταφίδας (Πριμαρόλια), αναχωρώντας με μουσικές και γιορτές για Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Οδησσό. Εκεί οι αγορές αδημονούσαν για το πολύτιμο προϊόν και επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος.
Αναβιώνοντας το θεσμό, σε μια σύγχρονη έκδοση πολιτιστικών ανταλλαγών με τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας, τα «Πριμαρόλια – Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» ξεκινούν στην παραλία Αιγίου (από φέτος) τον εορτασμό και την ανάδειξη της σημαντικότητας της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τκαθώς και της εγγραφής της (από το 2018) στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με έμπνευση από την μαύρη σταφίδα «ΠΟΠ Βοστίτσα Αιγιάλειας», περιλαμβάνει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» με συμμετοχή καλλιτεχνών από Ελλάδα και Μ. Βρετανία, καλλιτεχνικές δράσεις, συναυλίες, ενημερωτικές ημερίδες και επισκέψεις, στο θαλάσσιο μέτωπο και ειδικότερα σε διατηρητέα κτήρια και σταφιδαποθήκες.

 

Το Φεστιβάλ «Πριμαρόλια – Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ υποστηρίζεται και από το πρόγραμμα LEADER/CLLD (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) των Αναπτυξιακών εταιρειών των έξι περιοχών της μαύρης σταφίδας: Αχαΐα/ Αχαΐα Αναπτυξιακή, Ηλεία/ Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Μεσσηνία/ Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Κορινθία/ Αναπτυξιακή Βορ. Πελ/σου, Ζάκυνθος/ Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, Κεφαλονιά/ Δίκτυο συνεργασίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

advertisement