Χωριά από μικροσπιτάκια φιλικά στο περιβάλλον

Μια κατασκευάστρια εταιρεία από τη γερμανική πόλη Χαμ δεν ξέρει πώς να καλύψει τη ζήτηση. Τα βιβλία παραγγελιών είναι ήδη γεμάτα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα 40 ατόμων. Όλοι τους έχουν ειδικευθεί στα μικρά σπίτια. «Δεν έχουν τις προδιαγραφές σπιτιών κάμπινγκ αλλά έχουν τις προδιαγραφές κανονικών σπιτιών», δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας Στέφαν Ντίκμαν.

Μια ματιά στο εργαστήριο πιστοποιεί τα όσα λέει. Τα μικρά σπίτια εμβαδού μεταξύ 22 και 25 τ.μ. διαθέτουν μια έξυπνη αρχιτεκτονική. Για παράδειγμα ένα διαχωριστικό μεταξύ σαλονιού και κουζίνας μπορεί να είναι μια σκάλα, η οποία παράλληλα να είναι και αποθήκη. Κουζίνα, πλυντήριο, μπάνιο, αποχέτευση, τρεχούμενο νερό, τα πάντα λειτουργούν όπως σε ένα κανονικό σπίτι.

Οι μικρές κατοικίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν 20 τέτοιες εταιρείες που κατασκευάζουν μικρά σπίτια. Εκτός αυτού στη Γερμανία πωλούν μικρά σπίτια και άλλες παρόμοιες εταιρείες από γειτονικές χώρες.

«Η ζήτηση είναι τεράστια» λέει η Βέρα Λιντενμπάουερ, εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ντίκμαν. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι μικρά που τα κάνει τόσο ελκυστικά αλλά και η τιμή τους. Κοστίζουν ανάμεσα σε 60.000 με 65.000 ευρώ. Οι προδιαγραφές είναι ίδιες με αυτές των άλλων σπιτιών. Απαιτείται άδεια οικοδομής, οικόπεδο, στατική μελέτη.

Στη Γερμανία είναι πολλοί οι δήμοι που δείχνουν ενδιαφέρον και το Ντόρτμουντ φαίνεται να πρωτοστατεί. Αποφάσισε σε ένα παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου να φτιάξει έναν οικισμό για 40 μέχρι 50 άτομα. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει ακόμα δυο χρόνια, ωστόσο πάνω από 100 άνθρωποι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν μια τέτοια φθηνή πρώτη κατοικία.

Εκτός του ότι οι κατοικίες αυτές είναι φθηνές, είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ανάμεσα σε άλλα δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να οικοδομηθούν. Τα μικροσπιτάκια είναι λοιπόν μια πολεοδομική τάση που κερδίζει έδαφος.