Γαλλία: Αντιδράσεις για την “τοξική” Παναγία των Παρισίων

Μία περιβαλλοντική ομάδα ονόματι Robin des Bois έκανε αγωγή στις αρχές του Παρισιού για τα τοξικά απορρίμματα από την φωτιά της Παναγίας των Παρισίων.

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί δεν έκαναν αρκετά για να μειώσουν τους κινδύνους της καύσης του μόλυβδου, που είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τις εγκύους.

Σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών περίπου 300 τόνοι μολύβδου από την οροφή τουκαθεδρικού ναού και το καμπαναριό είχαν λιώσει στη φωτιά. Εγκάλεσαν γι’ αυτό τις αρχές της πόλης για παράλειψη προειδοποίησης του κοινού από τα σωματίδια μολύβδου που ακόμη υπάρχουν στον αέρα.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Παρισιού επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους, την περασμένη εβδομάδα διέταξαν βαθύ καθαρισμό των σχολείων κοντά στον καθεδρικό ναό. Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν εξετάσεις αίματος για παιδιά και έγκυες γυναίκες που ζουν κοντά. Παράλληλα, δύο σχολεία που εκτελούσαν καλοκαιρινά προγράμματα έλαβαν ειδικά μέτρα προφύλαξης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ο περιφερειάρχης του Παρισιού Μισέλ Καντό παραδέχτηκε ότι δεν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης και ότι έχουν πλέον θεσπιστεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεύρα, και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.