(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τα ολυμπιακά ιδεώδη ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη – Εκδήλωση για τον Παλαμά

Με στόχο να υποστηριχθεί η διακήρυξη της στήριξης ανάδειξης του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO αλλά και η παρουσίαση του σχετικού βιβλίου – λευκώματος που αναφέρεται στον Κωστή Παλαμά και στα διαχρονικά και παγκόσμια σύμβολα της αχαϊκής γης, τον Νοέμβριο του 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έτους «Κωστή Παλαμά» και της συμπλήρωσης των 160 χρόνων από τη γέννησή του και όπως σημείωσε χθες η Μαρία Αποστολοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος είναι η ανάδειξη των ολυμπιακών ιδεωδών, που αποτελούν παγκόσμια ιδεώδη.

Παρούσα στη συνέντευξη ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Πατρινών Νέας Υόρκης «Κωστής Παλαμάς» Τζίνα Γεωργίου, η οποία χαρακτήρισε την όλη πρωτοβουλία ως ένα υπέροχο έργο το οποίο χρειάζεται μεγάλη προεργασία. «Το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αναδείξουμε την αγαπημένη μας Πάτρα παγκοσμίως» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργίου. Ηδη έχουν συζητηθεί τεχνικές λεπτομέρειες και υποσχέθηκε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην αναβάθμιση του Συλλόγου που σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί, διαμέσου ενός άλλου Πατρινού δημοσιογράφου που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις, τον Χριστόδουλο Αθανασάτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πατρινών Νέας Υόρκης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, Πάνος Παπαδόπουλος – Σερέτης, επισημαίνοντας πως στόχος της ιδέας είναι να αναδειχθεί η Πάτρα ως παγκόσμια πρωτεύουσα του Ολυμπιακού Υμνου ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1978. Μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας και με την παρότρυνση του Χριστόδουλου Αθανασάτου, ο Σύλλογος επανενεργοποιήθηκε. Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να αναδειχθεί το το ολυμπιακό ιδεώδες και να γίνει γνωστό όχι μόνο στους ομογενείς και στους νέους άλλων εθνικοτήτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας Θεόδωρος Μαλλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σπουδαιότητα του έργου και επεσήμανε πως θα πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους η ανάδειξη του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά, καθώς μέσα από αυτόν προβάλλονται ιδεώδη όπως η ειρήνη, η δημορκατία, η ισότητα, η δικαιοσύνη κ.ά., ιδεώδη που είναι πανανθρώπινα. Συνεχίζοντας τόνισε πως το λεύκωμα, το οποίο έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, θα διανεμηθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικούς συλλόγου κ.ά, καθώς αναδεικνύει τις ολυμπιακές αρχές και συμπλήρωσε πως η σκυτάλη της ανάδειξης του Ολυμπιακού Υμνου δίδεται πλέον και τους ομογενείς της Νέας Υόρκης ώστε να διοχετεύσουν το μήνυμα τόσο στην Αμερική όσο και αλλού. Αλλωστε όπως τόνισε, η ανάδειξη της Πάτρας σε διεθνή πρωτεύουσα του Ολυμπιακού Υμνου θα έχει και οικονομικά οφέλη για την πόλη αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και την ανάπτυξή της. Ολοκληρώνοντας δε, αναφέρθηκε στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, σημειώνοντας πως το λεύκωμα θα δοθεί στις αποστολές των 26 χωρών που θα βρεθούν στην Πάτρα.

Ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της ΑΕ Ακαδημίας των Σπορ, Γιώργος Κουρλέσης, κύριος εμπνευστής της όλης ιδέας έκανε γνωστό πως ήδη έχουν γίνει κινήσεις να υπάρξουν ανάλογες εκδηλώσεις σε Αυστραλία και Καναδά ώστε οι πανανθρώπινες αυτές αξίες να γίνουν γνωστές παγκοσμίως ενώ ευχαρίστησε και τον πατρινό συλλέκτη Φίλιππο Ανδρεόπουλο για τη συλλογή Ολυμπιακών εκθεμάτων που προσκόμισε στον χώρο.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΠ Ακαδημία των Σπορ Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς, για να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, διότι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας η ανάδειξη του Ολυμπιακού υμνου από την UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά».

Τέλος όλοι ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα που ήταν παρών και στην συνέντευξη για την παραχώρηση της αίθουσας, ενώ μετά ο πρόεδρος φιλοξένησε όλους τους συντελεστές στο γραφείο του και είχαν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το επιμελητήριο και την ομογένεια.
Ακολούθησαν δύο βραβεύσεις. Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Μαλλιάς έδωσε στην Τζίνα Γεωργίου το λεύκωμα ενώ αναμνηστικά έδωσαν στον Πάνο Παπαδόπουλο – Σερέτη οι Γιώργος Κουρλέσης και Γιάννης Παπαγιαννόπουλος.