Στα ύψη η ένταση – Αντίμετρα ετοιμάζει η Κίνα μετά την αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβάλουν περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται, δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισεκ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας απότομα την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και προκαλώντας κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κίνηση αυτή θα επεκτείνει τους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ σχεδόν σε όλα τα κινεζικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ σηματοδοτεί το τέλος της ανακωχής στην εμπορική διαμάχη που έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση την παγκόσμια ανάπτυξη και έχει προκαλέσει προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Τραμπ απείλησε να αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς εάν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν κινηθεί άμεσα για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.