Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας

Τον τέως πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συναντήσει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το αντικείμενο της συνάντησης, αλλά η χρονική συγκυρία οδηγεί αναλυτές στην εκτίμηση ότι η επίσκεψη του κ. Ντάισελμπλουμ συνδέεται με την επιλογή νέου επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών και τέως πρόεδρος του Eurogroup είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους τρεις υποψήφιους διαδόχους της κ. Λαγκάρντ. Οι άλλοι δύο είναι ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν και η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Προϋπολογισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Οι κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν έχουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού βορρά, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα υποστηρίζεται από τη Γαλλία και αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά για να αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ θα πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός του, ο οποίος ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών (η Βουλγάρα οικονομολόγος είναι 66 ετών).