Ο τουρκικός τύπος «καταγγέλλει» τη συμφωνία με Total-Eni στην Κύπρο

 

Οι τουρκικές εφημερίδες προβλέπουν ακόμη και σύγκρουση στη Μεσόγειο μετά τη νέα «παράνομη», όπως χαρακτηρίζεται, κίνηση της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο

«Ληστεία» καταγγέλλει σήμερα ο φιλο-κυβερνητικός τύπος στην Τουρκία, στο άκουσμα της είδησης για συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Total-Eni για γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες προβλέπουν ακόμη και σύγκρουση στη Μεσόγειο μετά τη νέα «παράνομη», όπως χαρακτηρίζεται, κίνηση της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι Ε/Κ, Ιταλοί και Γάλλοι επεμβαίνουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας για να τη ληστέψουν. Χαρακτηρίζει «πειρατική» τη συμφωνία που δίνει την άδεια στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και κάνει λόγο για ανοιχτή επίθεση από τους Ε/Κ, στην οποία ωστόσο η Τουρκία απαντά με Navtex στα τεμάχια 5, 6 και 12.

«Η απόφαση της Ε/Κ Διοίκησης για την περιοχή ενέχει μεγάλο ρίσκο. Στην αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Γαλλία με την Ε/Κ Διοίκηση στις 15 Μαΐου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας, η Γαλλία θα προστατεύσει τις γεωτρήσεις που είναι να πραγματοποιηθούν σε αμφισβητούμενες περιοχές», αναφέρει το δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας.

Αναλυτές, μιλώντας στη «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι τέλους. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, υποστηρίζει ότι «ακόμη κι αν ο γαλλικός στόλος συνοδεύσει την Total στην περιοχή, η κατάσταση δεν αλλάζει. Ο τουρκικός στόλος θα προστατεύσει τη ‘γαλάζια πατρίδα’».

Η καθηγήτρια Εμετέν Γκιοζούγκιουζέλ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να δώσει άδεια για το τεμάχιο 7. «Από το 2002 (σ.σ. έτος ανάληψης της εξουσίας από τον Ρ.Τ. Ερντογάν) η Τουρκία δεν έχει συναινέσει ποτέ στο να δοθεί άδεια σε ξένη εταιρεία για δραστηριότητες επί της υφαλοκρηπίδα της. Δεν πρόκειται να δοθεί άδεια ούτε και για τεμάχιο 7», τονίζει.

 

Οι Ε/Κ ξεπέρασαν την ‘κόκκινη’ γραμμή, σχολιάζει το δημοσίευμα

Τουρκική αντιπολίτευση: Γιατί δεν κάνετε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;γειο

 

Την ίδια ώρα, σε μία έμμεση αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter, διατράνωσε ότι η Τουρκία είναι παρούσα στην ανατ. Μεσόγειο με τα δικά της πλοία και όποιος… τολμά ας έρθει να την προκαλέσει.

«Δόξα τω Θεώ, έχουμε μια εντελώς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Δείχνουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο με δικά μας πλοία. Έχουμε κάνει επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία. Προκαλούμε τους ολιγάρχες και το μεγαλύτερο όπλο τους, τα επιτόκια που προκαλούν μπελάδες. Ναι! Ελάτε όλοι μαζί και ρίχτε μας! Εμείς είμαστε εδώ, δεν θα εγκαταλείψουμε…».