Ανησυχία για την Πατρών – Πύργου

Ανησυχία και ερωτηματικά γεννά η πρόθεση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή μετά από δήλωσή του για την επαναδημοπράτηση του έργου της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου και για τις μεθοδεύσεις που γίνονται αναφορικά με έργα ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Έργα πνοής όπως η εξ ολοκλήρου απόδοσή του θαλάσσιου μετώπου στον Δήμο της Πάτρας, το Φυσικό Αέριο και η έλευσή του με ορθόδοξο τρόπο, η κατασκευή σιδηροδρόμου και κυρίως η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, χαρακτηρίζονται από παλινωδίες και καθυστερήσεις πολλών ετών και έχουν κάνει τους πάντες να πιστεύουν ότι έρχονται από πολύ μακριά στο παρελθόν και πάνε πολύ μακριά στο μέλλον.
Ο νέος υπουργός Υποδομών και το επιτελείο του, φέρονται να σκέπτονται την ακύρωση των διαδικασιών που έγιναν στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει έργα σε τμήματα του νέου οδικού άξονα τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αχαΐα, ενώ τα τοποθετεί χρονικά μετά το 2023.
Μια τέτοια απόφαση έχει ως φυσικό επακόλουθο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου για την Αχαΐα και την Ηλεία, θέτοντας την ασφάλεια των πολιτών καθημερινά σε κίνδυνο, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την όποια τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την κατασκευή του δρόμου.
Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού αυτή η απόφαση θα φέρει θέμα αποζημιώσεων για τις ήδη τρέχουσες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αλλά πολύ περισσότερο θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις και απένταξή του από το ΕΣΠΑ.
Καθώς φαίνεται, δυστυχώς, θα βρεθούμε θεατές στο ίδιο έργο αφού νομοί με ασύγκριτα πλεονεκτήματα, υπονομεύονται με αποφάσεις βασισμένες σε αμφίβολες δικαιολογίες. Συνεπώς, αναμένουμε σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό για τα θέματα που προκύπτουν και να μην παραπεμφθεί το έργο στις ελληνικές καλένδες.
Σημείωση: Περιμένουμε τις αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων (Κεντρική Εξουσία, Αυτοδιοικητικές αρχές Α΄ & Β΄ βαθμού) αλλά και των φορέων και γενικά των κατοίκων, με στόχο να βγει τελικά από την απομόνωση και τον ιδιότυπο αποκλεισμό η Δυτική Ελλάδα, που υστερείται βασικών αναπτυξιακών υποδομών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Σκέντζος