Σάμος: Το ζέπελιν ξεκίνησε την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων

Δοκιμαστική πτήση από σήμερα και για τις επόμενες 28 ημέρες θα κάνει πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Σάμου το ζέπελιν που παραχώρησε ο Frontex στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Το αερόστατο, που φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα και σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) θα επιτηρεί επί 24ωρου βάσεως τα θαλάσσια σύνορα – μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης.

Στη Σάμο βρίσκεται και ένας κινητός σταθμός αισθητήρων σαν αυτόν που χρησιμοποιεί η Πορτογαλική Εθνοφρουρά, προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.

Η δοκιμαστική πτήση του ζέπελιν εντάσσεται στη Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ποσειδών» που είναι σε εξέλιξη από τον Μάιο του 2008 υπό την εποπτεία του Frontex. «Το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους-μέλους της ΕΕ που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής