Έφυγε ο αγαπών τον Θεόν και τον λαόν

Εφυγε ξαφνικά από αυτή την πρόσκαιρη ζωή ο σεβαστός και αγαπητός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, γεμίζοντας με θλίψη όλους όσους τον αγαπούσαμε.
Με τον Νικόλαο συνδεόμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια με βαθειά αγαπητική εν Χριστώ φιλία.
Ο Νικόλαος συγκαταλέγεται μεταξύ των οντολογικά Ορθοδόξων και ηθικών, υπό τη στενή και ευρυτέρη έννοια της λέξεως, Αρχιερέων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η αγάπη και ο φόβος του Θεού διακατείχαν το είναι του.
Το Ποιμαντικό του έργο στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος διεκρίνετο για την Εκκλησιαστικότητα, το Ορθόδοξο Πατερικό πνεύμα και φρόνημα καθώς και την Πατρική αγάπη για το ποίμνιο που του ενεπιστεύθη ο Θεός, ενώ αγκάλιαζε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής με στόχο όχι την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, αλλά την Εκκλησιοποίηση της κοινωνίας. Η απήχηση αυτού του έργου γίνεται φανερή από το βαρύ πένθος που κατέλαβε όχι μόνο τους κληρικούς, αλλά και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεώς του λόγω του απρόσμενου θανάτου του.
Για τους λόγους αυτούς, αφού εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τον κλήρο και τον ευσεβή λαό της Φθιώτιδος, παρακαλώ θερμώς και υικώς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκλέξει αντάξιο διάδοχό του και συνεχιστή του πολυσχιδούς ποιμαντικού του έργου.
*Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος είναι ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πατρών και δρ. Θεολογίας του Πανεπιστημίου ΑΘηνών.

 

Γράφει ο ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ