Ισόβια στους δύο αλλοδαπούς για τη δολοφονία του Νίκου Μουστάκα

Ισόβια κάθειρξη επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στους δυο αλλοδαπούς κατηγορουμένους για τη δολοφονία του 25χρονου νέου, Νίκου Μουστάκα, πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, στου Φιλοπάππου. Πρόκειται για έναν 29χρονο Πακιστανό και τον 26χρονο Ιρανό, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από κοινού του άτυχου νεαρού. Η υπεράσπιση μάλιστα των δυο κατηγορουμένων δεν ζήτησε από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Παράλληλα, με την απόφαση επιβλήθηκαν στους δυο κατηγορουμένους και ποινές για επιμέρους πράξεις, όπως ληστεία, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και σύσταση συμμορίας.

Ειδικότερα, στον πρώτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και 17 έτη και 6 μήνες ενώ στο δεύτερο ισόβια και 11 έτη και 6 μήνες.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μέσα σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα με τη μητέρα του αδικοχαμένου Νικόλα να ξεσπά κατά των δυο κατηγορουμένων. Η φόρτιση ήταν τέτοια που σε δάκρυα ξέσπασε ακόμη και ο μεταφραστής που είχε ορίσει το δικαστήριο για να μεταφράσει τις απολογίες των κατηγορουμένων.

«Τον ώθησαν στο γκρεμό»

Την ενοχή των δυο κατηγορουμένων είχε ζητήσει με πρότασή της προς το δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας στην σχετική τοποθέτησή της για τους δυο κατηγορουμένους: «Από την ακροαματική διαδικασία την εξέταση των μαρτύρων τις απολογίες των κατηγορουμένων τα αναγνωστεα έγγραφα και κυρίως την ιατροδικαστική έκθεση, κατά τη γνώμη μου αποδείχθηκε ότι (οι κατηγορούμενοι) τέλεσαν ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού». Κατά την εισαγγελέα μάλιστα τόσο από τις καταθέσεις όσο και από άλλα στοιχεία «προέκυψε η βίαιη ώθηση του θύματος προς το γκρεμό και μάλιστα η ώθηση του σε απόσταση 12 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν αρχικά καθώς τον είχαν πιάσει από τους ώμους».

Οι απολογίες

«Ζητάω συγνώμη από την οικογένεια. Πήγαμε να ληστέψουμε δεν είχαμε σκοπό να σκοτώσουμε. Ο νεαρός καθόταν κοντά στο γκρεμό. Πήγα κοντά του κρατώντας μαχαίρι και αυτός γλίστρησε», είπε στην απολογία του ο Πακιστανός κατηγορούμενος.

Ο έτερος κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του πως δεν ήταν καν κοντά στον 25χρονο αλλά μαζί με τον ανήλικο κατηγορούμενο είχαν ακινητοποιήσει τη νεαρή φίλη του Νικόλα. Ανέφερε στην απολογία του: «Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε με τους συγκατηγορουμένους μου. Εγώ με τον ανήλικο πήγαμε στην κοπέλα και της πήραμε το κινητό. Ο Πακιστανός είχε αναλάβει τον άνδρα. Όσο έψαχνα την τσάντα της κοπέλας άκουσα τον Πακιστανό να έρχεται και να μου φωνάζει πάμε να φύγουμε, δεν κατάλαβα γιατί ούτε είδα τι έγινε με το νεαρό. Δεν γνωρίζω εάν τον πέταξε στο γκρεμό. Ήταν πιο εύκολο να πάω στη κοπέλα γιατί δεν αντιδρούσε. Ζητάω συγνώμη δεν το πιστεύω ακόμα ότι έγινε αυτό το πράγμα. Ποτέ δεν σχεδίασα κάτι τέτοιο, πήγαμε να κλέψουμε αλλά όχι να σκοτώσουμε. Δεν ξέρω πως έγινε κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν μόνο στο κορίτσι δεν έφτασα ποτέ δίπλα στον άνδρα. Μετά από λίγο ήρθε ο άλλος και μου είπε να φύγουμε».

Το ξέσπασμα της μάνας

«Φανταστείτε τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο γιος μου στα τελευταία λεπτά της ζωής του από αυτούς και κυριως από τον αρχηγό( υπέδειξε τον Ιρακινό) που έχει το θράσος να υψώνει τη φωνή του στο δικαστήριο», είπε η τραγική μητέρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών. Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού ξέσπασε κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας: «Να μας φέρει το Νικόλα μας πίσω και αν τον φέρει από εμένα είναι ελεύθερος! Εμείς ούτε γιορτές ούτε Χριστούγεννα θα ζήσουμε ξανά»

Ούτε όμως και ο Πακιστανός μεταφραστής άντεξε την συναισθηματική φόρτιση και ξέσπασε σε δάκρυα. «Δεν αισθάνομαι καλά από την στεναχώρια, έχω χάσει κι εγώ παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας χρόνο από το δικαστήριο για να συνέλθει.