Φορολογικές δηλώσεις 2019: Σήμερα η τελευταία ημέρα υποβολής – Ποια τα πρόστιμα

Πέφτει απόψε η «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων και εκατοντάδες φορολογούμενοι  καλούνται να περάσουν κυριολεκτικά στο παρά πέντε την «πύλη» του Taxisnet.

Όσοι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και το οποίο κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία της δήλωσης.

Ειδικότερα, το πρόστιμο ορίζεται στα:

-100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

-250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

-500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Μέχρι και την Κυριακή είχαν υποβληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις αλλά περίπου 150.000 φορολογούμενοι δεν είχαν προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσής τους.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει επίσης την Τετάρτη. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων

Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας, ωστόσο χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1302/2019 για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, υποβάλλονται εμπρόθεσμα χωρίς κυρώσεις μέχρι την 30η Ιουλίου 2019.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία δεν έχει λήξει, υποβάλλονται εμπρόθεσμα χωρίς κυρώσεις μέχρι την 30η Ιουλίου 2019.