Επανεξέταση εξαρχής

Σε μεγάλου ενδιαφέροντος ζήτημα, για την κοινή γνώμη της περιοχής μας, έχει ήδη αναδειχθεί η ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο των Πατρών. Και τούτο είναι εύλογο, αφού, όπως υποστηρίζεται, όχι αβάσιμα, από ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς παράγοντες, η θετική εξέλιξη του θέματος ελπίζεται να αποφέρει υπολογίσιμα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η προ αρκετού χρόνου εξαγγελία της απελθούσας ήδη Κυβέρνησης είχε αμέσως συνεγείρει αρμόδιους και αναρμόδιους, τοπικούς, κυρίως, παράγοντες, αλλ’ επί μακρόν δεν προχώρησε. Τις παραμονές σχεδόν των προσφάτων εκλογών επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα 2-3 μόλις ημέρες προ των Εκλογών συστήθηκε επιτροπή προς υλοποίηση της “ηρεμούσας” ως τότε κυβερνητικής εξαγγελίας.
Σπεύδω να επισημάνω ότι καταρχήν η ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής, όταν μάλιστα αφορά στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, δεν με βρίσκει αντίθετο.
Διακατέχομαι όμως από ορισμένες επιφυλάξεις.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας έχει ήδη αποφανθεί αρνητικά. Ας μη λησμονείται ότι η Ολομέλεια κατά το άρθρ. 134 παρ. 2 του Δικηγορικού Κώδικα «…είναι νομικός αρωγός ή σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας».
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η Πολιτεία δεν δικαιούται μόνο να προσφεύγει στην Ολομέλεια αλλά και υποχρεούται να ζητεί τη γνώμη της, επί θεμάτων της αρμοδιότητάς της, όπως το προκείμενο. Τη γνώμη της Ολομέλειας υποχρεούνται να συνεκτιμούν όλα τα Οργανα της Πολιτείας, ώστε να αιτιολογείται η τυχόν αντίθετη άποψή των.
Στην αρνητική άποψη της Ολομέλειας πρέπει να προσθέσουμε την εκπεφρασμένη αρνητική άποψη των αρμοδίων Οργάνων των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θράκης καθώς και των διαφόρων Ακαδημαϊκών (Καθηγητών) που έλαβαν δημοσίως αρνητική θέση.
Ο χώρος του παρόντος σημειώματος δεν επιτρέπει παράθεση και ανάλυση της όλης επιχειρηματολογίας που στηρίζει την αρνητική άποψη (αναλυτικά παρατίθεται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, σελ. “νομική πατρών”).
Πάντως δεν υποστηρίζω ότι η αντίθετη επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της Νομικής Σχολής στην Πάτρα είναι αμελητέα.
Καταλήγω λοιπόν ότι επιβάλλεται επανεξέταση του θέματος εξ αρχής, αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών επιχειρημάτων, ώστε να διαμορφωθεί ορθή και έγκυρη γνώμη και συνακόλουθα εύστοχη κυβερνητική απόφαση.
Οι απόλυτες θέσεις που φαίνεται να εκφράζονται τόσο από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και από την Κα Υπουργό Παιδείας δεν θα επιτρέψουν τη νηφάλια επίλυση του θέματος.

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΗ *

* Ο Ευάγγελος Ματσούκης είναι δικηγόρος Πατρών.