ΔΝΤ: Ποιο είναι οι – μέχρι σήμερα – υποψήφιοι για την αντικατάσταση της Λαγκάρντ

Συρρικνώνεται η λίστα των υποψηφίων για την αντικατάσταση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς ο κορυφαίος τραπεζίτης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ αποκλείστηκε από αυτή.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας είχε αναφερθεί σαν φαβορί για να αναλάβει την κορυφαία θέση στο ΔΝΤ αντί της Λαγκάρντ, η οποία θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα της τον Σεπτέμβριο, για να αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν συμπεριλήφθη τελικά στις επιλογές του Γάλλου υπουργού οπικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, που διοργανώνει τη διαδικασία δημιουργίας της λίστας των υποψηφίων.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιλέξουν τον «εκλεκτό» από μια λίστα που περιλαμβάνει τους Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρώην υπουργός οικονομικξών της Ολλανδίας), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (το «νούμερο δυο» της Παγκόσμιας Τράπεζας με καταγωγή από τη Βουλγαρία), Όλι Ρεν (επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας), Μάριο Σεντένο (επικεφαλής του Eurogroup) και Νάντια Καλβίνο (υπουργός οικονομικών της Ισπανίας).

Κάποιες φήμες που ήθελαν τους Σεντένο και Καλβίνο να έχουν αποκλειστεί από τη λίστα, διαψεύστηκαν από το υπουργείο οικονομικών τυης Γαλλίας. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη θέση ο Βρετανός διπλωμάτης Τζορτζ Όσμπορν.

Σημειώνεται πως, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, η Ευρώπη επιλέγει τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ οι ΗΠΑ επιλέγουν τον ηγέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΔΝΤ επιθυμεί να οριστικοποιηθεί η λίστα υποψηφίων μέχτρις τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της Λαγκάρντ μέσα στον Οκτώβριο.