Διαχείριση της κυκλικής οικονομίας από εξειδικευμένους νομικούς

 

Επιχειρώ μια «αιρετική» προσέγγιση του ζητήματος, παραθέτοντας διαχρονικά γεγονότα /σταθμούς, όντας σίγουρος πως θα βοηθήσουν τους αναγνώστες στην αξιολόγησή του.
1.Το 1998 υπήρξε αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών προς το Πανεπιστήμιο για ίδρυση Νομικής Σχολής. Συστάθηκε Επιτροπή από τους τότε Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και έναν καθηγητή, προκειμένου να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας.
H μελέτη υποβλήθηκε στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το 2000, η οποία αποφάσισε, ομόφωνα, αρνητικά.
2.Την 6η Φεβρουαρίου 2018 εξαγγέλθηκε, στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδος, από τον κ. Τσίπρα η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με απόφασή της τον Απρίλιο 2018 εξέφρασε την αντίθεσή της προς τούτο «… όπως εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Παιδείας χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή και Νομική κοινότητα…», τονίζοντας ότι «… η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα…».
3.Την 7η Μαϊου 2019 δημοσιεύθηκε ο Ν. 4610/2019, με τον οποίο ιδρύεται Σχολή Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τον Μάιο 2019 ο τότε Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας φέρεται να κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τεχνικό δελτίο του έργου.
Τονίζω: Οι εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειαρχών είχαν ορισθεί για την 26η/05/2019.
4.Η έκθεση σκοπιμότητας του Πανεπιστημίου Πατρών υποβλήθηκε στην Σύγκλητο αρχές Ιουλίου 2019.
Τονίζω : Οι εθνικές εκλογές διεξήχθησαν την 7η Ιουλίου 2019.
Στην έκθεση αυτή μεταξύ των επιχειρημάτων υπέρ, αναφέρονται: «… η πολυπλοκότητα των ζητημάτων είναι αδύνατον να λυθεί με την υπάρχουσα νομική υπηρεσία, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια έξοδα και αναζήτηση εξειδικευμένων νομικών στην Αθήνα…» και «…το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται σε campus 2.500 στρεμμάτων με ελαιώνα 2.400 ριζών… με επιτακτική ανάγκη πλέον την διαχείριση της κυκλικής οικονομίας από εξειδικευμένους νομικούς…».
Χωρίς σχόλια…
5.Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στο Ν. Αχαϊας είναι γνωστά.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ *

* Ο Θεόδωρος Χρονόπουλος είναι δικηγόρος Πατρών.