Άλμα για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Ξεπέρασε το επίπεδο της Ευρωζώνης πρώτη φορά από το 2014

Προσδοκίες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 23 ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 που η ΝΔ πέτυχε καθαρή νίκη και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, σήμερα καταγράφηκε η πρώτη απτή ένδειξη για την επερχόμενη οικονομική αλλαγή.

Στον δείκτη του οικονομικού κλίματος που δημοσιεύεται κάθε μήνα με βάση επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τον μέσο όρο του αντίστοιχου δείκτη των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014!

Από ποσοστό 101% τον Ιούνιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο σκαρφάλωσε στο 105,3% τον Ιούλιο,αφού οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων σε εμπόριο, βιομηχανία, αλλά και υπηρεσίες και μεταποίηση γιγαντώθηκαν μετά την πολιτική αλλαγή. Η εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα, μετά την παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ, και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα εφ’ όσον βέβαια η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιβραδύνθηκε από ποσοστό 103,3% στο 102,7% τον Ιούλιο.

Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς και οι καταναλωτές να κάνουν κάτι θετικό ή αρνητικό και θεωρείται ένας πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνεται η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος την τελευταία 5ετία. Με μπλε χρώμα καταγράφονται οι επιδόσεις της Ελλάδας που την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν σταθερά της υπόλοιπης Ευρώπης και με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται ο μέσος όρος του οικονομικού κλίματος στις 19 χώρες της Ευρωζώνης.

grafima01