Προκαλούν οι Τούρκοι: Πέντε εμπλοκές και εξήντα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Εμπλοκές, υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είχε το μενού των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο τη Δευτέρα.

Ανήμερα της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η τουρκική πολεμική αεροπορία ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο καθως προχώρησε σε εξήντα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FiR Αθηνών.

Σε πέντε περιοπτώσεις οι διαδικασίες αναχαίτισης από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.

Συνολικά πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πάταξαν έντεκα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F- 16, δύο F-4 και τρία κατασκοπευτικά CN – 235. Από τις 60 παραβιάσεις οι 43 σημειώθηκαν από τα τουρκικά μαχητικά και οι 17 από τα CN-235.

Νωρίτερα το πρωί, σημειώθηκαν προκλητικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τρία ελληνικά νησιά. Δύο τουρκικά F-16 και ακόμη δύο τουρκικά F-4 που φαίνεται ότι πραγματοποιούσαν συνδυαστική άσκηση ώρα 14:42 πέταξαν σε ύψος 16.000 ποδών πάνω από τις νήσους Στρογγυλό και Πλάκα.

Δύο λεπτά αργότερα, τα ίδια τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 16.000 ποδών πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι.