(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο Οιδίπους Τύραννος στο κατάμεστο Αρχαίο Ωδείο

Με το τελειότερο έργο του Σοφοκλή τον Οιδίποδα Τύραννο σε ένα κατάμεστο Ρωμαϊκό Ωδείο, έκανε την επίσημη πρεμιέρα του το 38ο Φεστιβάλ Πάτρας 2019 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.Πάτρα:Οιδίπους Τύραννος στο κατάμεστο Ωδείο (Φωτο)
Οι δωρικές και χωρίς ίχνος υπερβολής ερμηνείες του Δημήτρη Λιγνάδη και της Αμαλίας Μουτούση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο Ρωμαϊκό Ωδείο, αποτελώντας παράλληλα την επίσημη πρεμιέρα του θεσμού.
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σεβάστηκε τη δύναμη του κειμένου του Σοφοκλή, στήνοντας μία παράσταση λιτή χωρίς περιττά στοιχεία και φανάφρες, αφήνοντας τις ερμηνείες να πάρουν το πρώτο λόγο, χωρίς αντιπερισπασμούς. Το απέριττο σκηνικό συνέβαλε σε αυτό, ενώ μέσα από την παράσταση αναδείχθηκε η σχέση του Οιδίποδα με τον Χορό, ο οποίος στάθηκε στο πλάι του πρωταγωνιστή από την αρχή μέχρι το τέλος, ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι τον εγκατέλειψαν.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης επιβλήθηκε στην σκηνή, με έντονο συναίσθημα, πάθος και φωνή στεντόρεια αναδεικνύοντας το κείμενο του Σοφοκλή, ενώ η Αμαλία Μουτούση ως Ιοκάστη ξεχώρισε με την ερμηνεία της.
Ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση είχε και η μουσική του Μίνωα Μάτσα, ενώ τα κοστούμια και η σκηνογραφία του Πάρι Μέξη συνέβαλαν στο αίσθημα λιτότητας.
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος πριν την παράσταση αφού ευχήθηκε και καλωσόρισε τους θεατές αναφέρθηκε στο θέμα του πολύτιμου ιστορικού αρχείου του Φεστιβάλ το οποίο στεγάζεται σε κτήριο της εταιρείας Dur. Συγκεκριμένα μετά την πρώτη επεξεργασία του αρχείου διαπιστώθηκε ότι έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2016 περίπου το 40% το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φακέλλους συγκροτημάτων, αναμνηστικά και θεατρικά καθώς και προγράμματα του Φεστιβάλ, ειδικότερα δεν βρέθηκε κανένα πρόγραμμα του 1988 και του 1989. Γι αυτό κάνουμε έκληση όποιος έχει πρόγραμμα του 7ου και του 8ου Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων να μας το δώσει προσωρινά προκειμένου να βγάλουμε ένα ψηφιακό αντίγραφο και να το ενσωματώσουμε στο πολύτιμο ιστορικό αρχείο μας.