Φορολογικό νομοσχέδιο: Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην μείωση της δόσης στα €20

Κλίμα αντιστρόφως ανάλογο αναμένεται να επικρατήσει στη Βουλή κατά την συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για το επιτελικό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα στηρίξει το μίνι φορολογικό σχέδιο νόμου ασκώντας ήπια κριτική σε επιμέρους ζητήματα αλλά να ανεβάσει στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους για τα άρθρα που αφορούν την δομή της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, η Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις του μίνι φορολογικού είπε πως κάθε μείωση φόρου είναι θετική.

Η ίδια σημείωσε ότι «δεν τοποθετούμαστε αρνητικά στην μείωση της δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για την ρύθμιση των 120 δόσεων ούτε για την μείωση του επιτοκίου» ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του τροπολογία για την ανακατανομή των συντελεστών έκπτωσης.

Από την άλλη πλευρά η Ολγα Γεροβασίλη σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος υποστηρίζοντας ότι συσσωρεύουν υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι οι μετακλητοί δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται και αμφισβήτησε τα σχετικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρουν ότι από την μείωση των μετακλητών υπαλλήλων θα επέλθει εξοικονόμηση 1,9 εκατ. ευρώ το έτος.

«Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για την έκθεση καθώς θεωρούμε ότι δεν περιλαμβάνει ακριβή στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά. Για το ίδιο θέμα η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το 85-90% των διατάξεων αποτελούν ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ένα 10-15% νέες διατάξεις που δίνουν υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό. Φτιάχνετε ένας μικρός Λευκός Οίκος» ανέφερε χαρακτηριστικά.