Τελεσίδικη απόφαση: Ο Μαντέλης θα επιστρέψει τη «μίζα» της Siemens

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 450.000 μάρκων, δηλαδή 230.000 ευρώ, που είχε λάβει από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και δεν τα περιέλαβε στην δήλωση περιουσιακής κατάστασής του, έκρινε οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα 450.000 μάρκα είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα «Canadian Imperial Bank of Commerce Ltd» της Ελβετίας, σε δύο δόσεις. Η πρώτη κατάθεση έγινε 3.11.1998 και ήταν της τάξεως των 200.000 μάρκων και η δεύτερη έγινε 8.2.2000 και ήταν 240.000 μάρκα.

Τον επίμαχο λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Γιώργος Τσουγκράνης με την κωδική ονομασία «Α. ROCOS» και συνδικαιούχος του λογαριασμού ήταν η Αγγελική Ρεγγίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Επικρατείας.

Ο Τάσος Μαντέλης για τις «χορηγίες» αυτές που έλαβε από την Γερμανική εταιρεία, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω παραγραφής. Μάλιστα, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, πριν την δίκη στο Εφετείο κατέθεσε το ποσό των 230.000 ευρώ υπέρ του Δημοσίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι «το μαύρο χρήμα» αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση (προμήθεια ψηφιακών παροχών) του δικτύου του ΟΤΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντέλης υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τα ταμεία της Siemens η οποία στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων της, ήθελε να συνδράμει ως «πολιτικός φίλος» στην ενίσχυση τον προεκλογικό του αγώνα με «χορηγίες».