ΠΑΤΡΑ: Υπάρχουν ακόμη θέσεις σε Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ – Αιτήσεων συνέχεια

Ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων ενημερώνει ότι υπάρχουν ακόμη θέσεις μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ σε ορισμένους Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, για το σχολικό έτος 2019-2020.
Οι γονείς μπορούν να προσέλθουν ή να ενημερώνονται σχετικά με την διαδικασία :
• Στην ιστοσελίδα του Κοινωνικού Οργανισμού www.kodip.gr
• Στα γραφεία των Τμημάτων των Βρεφονηπιακών & Παιδικών Σταθμών, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Γούναρη 76, 1ος όροφος)
Σχετικά με την συμφόρηση, που παρατηρείται κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία χρόνια, τις πρώτες ημέρες των εγγραφών, έχουμε να επισημάνουμε ότι, οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο εγγραφής, από ότι παλαιότερα, που εφαρμόζεται με την ευθύνη του προγράμματος, του αντίστοιχου Υπουργείου και της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, της (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).
Τώρα δίδεται το κουπόνι εγγραφής- «voucher» στον γονέα, ώστε ο ίδιος να το παραδώσει και να εγγραφεί στη δομή της αρεσκείας του, με σειρά προτεραιότητας, ενώ πριν δίνονταν από την ΕΕΤΑΑ οι λίστες με τους επιτυχόντες, με βάση τη μοριοδότησή τους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, στις δομές, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να εγγράψουν τα συγκεκριμένα παιδιά, πράγμα που ήταν και πιο δίκαιο.
Να θυμίσουμε ότι, πολλοί γονείς, δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως π.χ. δημόσιοι, δημοτικοί υπάλληλοι, οπότε αποκλείονται εκ των προτέρων από αυτό.
Η υπηρεσία μας εξασφάλισε την διαφάνεια και την αμεροληψία στις εγγραφές των παιδιών, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, χωρίς άλλα κριτήρια, ούτε άλλους προσχηματικούς αποκλεισμούς.
Κάθε χρόνο δημιουργούμε ως Δήμος, νέες θέσεις, με σκοπό να καλύψουμε περισσότερες από τις ανάγκες των νέων ζευγαριών, ώστε να μένουν λιγότερα παιδιά εκτός δομών. Για φέτος δημιουργήσαμε πέντε νέα βρεφικά τμήματα και διπλασιάσαμε σχεδόν τις θέσεις των παιδιών στο ΚΔΑΠ Άνω Πόλης.
Παρόλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες θέσεις, τόσο στην πόλη μας, όσο και πανελλαδικά, θα μείνουν και φέτος παιδιά εκτός κοινωνικών δομών ή αρκετοί γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα σοβαρό ποσό από την τσέπη τους, προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους σε μία ιδιωτική δομή. Θα μείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός, ακόμη και παιδιά, που έχουν λάβει το κουπόνι εγγραφής- «voucher»!
Με την εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τον συγκεκριμένο τρόπο εγγραφής, φαίνεται ότι εξυπηρετούνται καλύτερα οι ιδιωτικές δομές, έναντι των δημόσιων και δημοτικών δομών!
Ως δήμος συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τη δημιουργία νέων σταθμών και τμημάτων, με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.
Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου

προσωπικού, που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης.
Όλα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.