Επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά από 16 χρόνια

Επαναφέρει η ομοσπονδιακή διοίκηση της Αμερικής τη θανατική ποινή, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια. Οπως έγινε γνωστό ο Γενικός Εισαγγελίας Γουίλιαμ Μπαρ διέταξε το Γραφείο των Φυλακών να προγραμματίσει την εκτέλεση πέντε κρατουμένων, έπειτα από την υιοθέτηση νέου πρωτοκόλλου αναφορικά με τον τρόπο θανάτωσης των θανατοποινιτών.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, η διαταγή για την εκτέλεση της θανατικής ποινής αφορά σε «πέντε θανατοποινίτες που έχουν καταδικαστεί για φόνο και σε κάποιες περιπτώσεις για βασανιστήρια και βιασμό σε βάρος των πιο αδυνάτων της κοινωνίας μας – παιδιών και ηλικιωμένων». Οι εκτελέσεις αναμένεται να λάβουν χώρα τον προσεχή Δεκέμβρη και Ιανουάριο σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται πως η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά την απονομή δικαιοσύνης έναντι των «χειρότερων εγκληματιών», αλλά και την ανακούφιση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, αναφορικά με τον τρόπο θανάτωσης με θανατηφόρο ένεση και το ερώτημα, κατά πόσο η μέθοδος αυτή είναι συνταγματική.

Ο Τραμπ ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής
Η κίνηση αυτή αλλάζει μια πρακτική σχεδόν δύο δεκαετιών που ήθελε την ομοσπονδιακή διοίκηση να αποφεύγει την εκτέλεση βαρυποινιτών, την ώρα που Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για το θέμα είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής της ποινής λέγοντας «ας επαναφέρουμε την θανατική ποινή».

Οι ΗΠΑ διέπονται νομοθεσίες που διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία. Ετσι, σε 29 Πολιτείες σήμερα, η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ, όπως θεωρητικά ισχύει και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η συζήτηση γύρω από την θανατική ποινή αναμένεται να φουντώσει, καθώς σε περιπτώσεις στρεψοδικίας ή εσφαλμένης απόφασης του δικαστηρίου, έχει συμβεί στο παρελθόν αθώοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Αλλάζει το πρωτόκολλο της θανατικής ποινής
Οι ΗΠΑ τροποποίησαν πρόσφατα το πρωτόκολλο για επιβολή της θανατικής ποινής με θανατηφόρο ένεση. Αρχικά, προβλέπετο η χρήση τριών διαφορετικών ουσιών που εισάγονταν στον θανατοποινίτη ταυτόχρονα. Αυτές τώρα αντικαθίστανται με μία ένεση που προκαλεί τον θάνατο. Ωστόσο, ειδικοί σε νομικά θέματα γύρω από την αλλαγή του πρωτοκόλλου προβλέπουν πως η όλη διαδικασία αναμένεται να συναντήσει νομικά εμπόδια, πριν εφαρμοστεί.

Οι πέντε κρατούμενοι που αναμένεται να εκτελεστούν είναι ο Ντάνιελ Λιούις που καταδικάστηκε για τον φόνο της οικογένειάς του (3 άτομα τον αριθμό), μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κορίτσι. Ο Λέζμποντ Μίτσελ, καταδικασθείς για τον φόνο ενός 63χρονου και της εννιάχρονης εγγονής της, ο Γουέσλεϊ Πέρκει που καταδικάστηκε για τον φόνο και τον βιασμό μια 16χρονης έφηβης, ο Αλφρεντ Μπουρζουά για τον βασανισμό και τον φόνο της δύο ετών κόρης του και ο Ντάστιν Λι Χόνκεν που πυροβόλισε και σκότωσε πέντε ανθρώπους, εκ των οποίων δύο μικρά κορίτσια.