ΠΑΤΡΑ: Στον Κ. Μητσοτάκη η τελική απόφαση για σύσταση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο – Συνάντηση Πρυτάνεως – Υπουργού και επιστολή φορέων στον Πρωθυπουργό

Για τη Νομική Σχολή συναντήθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία  δεν έκλεισε τον φάκελο αλλά άφησε στον Πρωθυπουργό να δώσει την τελική απάντηση. Η κ. Κυριαζοπούλου ανταποκρίθηκε  σε πρόσκληση της υπουργού, με παρόντα στη συνάντηση και τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.

Κατά την κ. Κυριαζοπούλου η συνάντηση εξελίχτηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ήταν μία συνάντηση επιπέδου με ακαδημαϊκούς όρους και για  πρώτη φορά η υπουργός άκουσε τεκμηριωμένα το αίτημα του Πανεπιστημίου και δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον Κ.Μητσοτάκη.

Χθες, ο πρωθυπουργός παρέλαβε και  κοινή επιστολή των φορέων της Αχαΐας με αίτημα τη λειτουργία της Νομικής Σχολής.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακαλούμε όπως δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας για την εκλογική σας νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και φυσικά, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνετε.
Αισιοδοξούμε μάλιστα, και για την ακρίβεια είμαστε βέβαιοι, ότι το ενδιαφέρον το οποίο δείξατε με την εκλογική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας στην Αχαΐα θα είναι διαρκές και ενεργό για την περιοχή μας.
Είμαστε άπαντες οι υπογράφοντες/ουσες εκπρόσωποι των κύριων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του τόπου μας.
Απευθυνόμαστε σε εσάς για ένα ζήτημα που έχει διεγείρει το πανελλήνιο και τοπικό ενδιαφέρον και το οποίο έχει παράγει τεράστια απογοήτευση στην ευρύτερη κοινωνία.
Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Όπως γνωρίζετε, παρότι η ίδρυση της Νομικής Σχολής έγινε μετά από διαβούλευση και σχετική έκθεση σκοπιμότητας, η κ. Υπουργός Παιδείας με μία αυστηρή ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι καταργείται η τέταρτη Νομική σχολή της Πάτρας, με την αιτιολογία ότι δεν θέλουμε άλλους άνεργους δικηγόρους.
Η ανακοίνωση αυτή που έγινε πριν καν τις προγραμματικές δηλώσεις και χωρίς να προηγηθεί αντίστοιχη διαβούλευση για να εξεταστούν οι προτεινόμενοι από την κ. Υπουργό λόγοι κατάργησης, σας διαβεβαιώνουμε ότι προκάλεσε καθολικά αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά και ευρύτερες στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Δόθηκε μάλιστα η εντύπωση ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών στοχοποιείται από αίτια που δεν έχουν τη ρίζα τους σε πραγματικές ανάγκες.
Το γεγονός μάλιστα ότι η πρόβλεψη για τη Νομική Σχολή Πάτρας δεν ήταν να αυξηθεί ο αριθμός φοιτητών της, αλλά να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών στις υπόλοιπες νομικές σχολές με ανακατανομή εισακτέων, φαίνεται πως παραβλέφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Και τα επιχειρήματα υπέρ της μη κατάργησης της Νομικής Σχολής είναι ακόμα περισσότερα, επιστημονικού και ακαδημαϊκού τύπου, τα οποία εκφεύγουν του συντόμου της επιστολής μας, μπορούμε όμως να σας τα εκθέσουμε αναλυτικά.
Επειδή πιστεύουμε ότι η λογική σας είναι ευρεία και αντίστοιχη προς τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας
Επειδή πιστεύουμε ότι σε μία Δημοκρατία, πρέπει να υπάρξει συζήτηση και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Παρακαλούμε θερμά όπως έχουμε συνάντηση μαζί σας, όσο το δυνατόν ενωρίτερα, προκειμένου να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας και διατελούμε εν αναμονή.»