ΠΑΤΡΑ: Γέμισε το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο για τη “Δύση Ηλίου”

Με τη …«Δύση Ηλίου», γέμισε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (χθες), το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου , όπου οι φίλοι/ες της μεγάλης οθόνης, είχαν την τύχη μέσα από την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, να απολαύσουν μία ξεχωριστή ταινία , που είχε την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη László Nemes.
Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας η Ίρις, μια γυναίκα μόνη, χαμένη στον κόσμο της, σε μια κοινωνία που προσπαθεί αλλά αδυνατεί να κατανοήσει. Στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο η «Δύση Ηλίου» αποτέλεσε για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν, μια ιστορία μυστηρίου, όπου ο θεατής κλήθηκε να «μπει» στη διαδρομή του βασικού ήρωα και μαζί του προσπάθησε να αναζητήσει τον δρόμο μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο προσόψεων και επιπέδων.
Η ταινία αποτελεί έναν προσωπικό στοίχημα για την Ιρις, με στόχο να βρει τον αδερφό της και τελικά το νόημα του κόσμου που προσπαθεί να ανακαλύψει. Πίσω από κάθε στοιχείο που αποκαλύφθηκε στην ταινία, υπάρχει μια αντιφατική πληροφορία. Πίσω από κάθε επίπεδο, εμφανίσθηκε ένα άλλο έστω κι’ αν η ίδια η ηρωίδα μπορεί να μην κατανοούσε την διαδικασία που λαμβάνει χώρα μέσα της.
Η Ιρις – στην ταινία που προβλήθηκε στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο – κινήθηκε μεταξύ φωτός και σκοταδιού, μεταξύ ομορφιάς και απειλής , ανίκανη να διαχειριστεί τις γκρίζες ζώνες.
Οι σινεφίλ παρακολούθησαν στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου – το οποίο εκτός των άλλων αναδεικνύεται φέτος σε σημαντική «εστία» προβολών της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου – μία ταινία, η οποία εκτυλίχθηκε στη Βουδαπέστη , ένα σταυροδρόμι της Ευρώπης της εποχής, όπου η Αυστρο-ουγγαρέζικη μοναρχία επηρεάζεται έντονα από τις φυγόκεντρες δυνάμεις και εντάσεις και ταλαντεύεται μεταξύ παρακμής και μοντερνισμού.
Ο ηλικιωμένος Αυτοκράτορας της Αυστρο-ουγγαρέζικης αυτοκρατορίας και Βασιλιάς της Ουγγαρίας Φραντς Τζόζεφ κυβερνά από την Βιέννη μια πελώρια έκταση δεκάδων εθνοτήτων, πολλών διαφορετικών κουλτουρών και θρησκειών. Όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά κινήματα που έχουν ξεπεταχθεί στην διάρκεια του 19ου αιώνα : σοσιαλισμός, εθνικισμός, αναρχισμός κάνουν τώρα την παρουσία τους αισθητή πολύ συχνά μπερδεμένα όλα μαζί.
Ο αντισημιτισμός στην μοντέρνα του εκδοχή ωριμάζει στην Βιέννη της εποχής. Νέες επιστημονικές προσεγγίσεις ανθίζουν και οι πρώτες μορφές ψυχολογικών σπουδών και η ψυχανάλυση ευδοκιμούν, ταυτόχρονα με σωρεία ψευτο-επιστημονικών ομάδων και διανοουμένων , οι οποίοι κάποιες φορές με μορφή αιρέσεων, καθοδηγούμενοι από τον αρχηγό τους διεκδικούν την θέση τους στην κοινωνία. Ετσι, διαφορετικές τάσεις και κινήματα, κατά βάσει περιθωριακά, αλλά ενθουσιώδη, συνυπάρχουν στην Αυστρο -Ουγγαρία. Την ίδια περίοδο όλες οι μορφές τέχνης, αρχιτεκτονική, κινηματογράφος, λογοτεχνία βρίσκονταν σε άνθιση.