Βαρβιτσιώτης: Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit

Την ανησυχία του για ένα άτακτο Brexit και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να αποφέρει στις σχέσεις (οικονομικές, εκπαιδευτικές κλπ) της Ελλάδας με τη Μεγάλη Βρετανία, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα άτακτο Brexit. Αυτό σημαίνει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για όλες τις πτυχές αυτής της εξόδου. Αυτό αφορά τις σχέσεις μας στο οικονομικό επίπεδο, στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τις σχέσεις που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις εκεί αρχές, τις σχέσεις τις οποίες θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες που μένουν στην Ελλάδα με τις εδώ αρχές, τα φορολογικά θέματα, την επάρκεια των φαρμακείων μας με φάρμακα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μία σειρά από άλλα ζητήματα, ώστε να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτή η άτακτη αποχώρηση» τόνισε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι για εμάς, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία αποδυναμώνει την ΕΕ και ότι θα παλέψουμε σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να γίνει με τον ομαλότερο και τον προσφορότερο και για τα δύο μέρη τρόπο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει να είναι -και θα είναι- προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι οι μικρότεροι δυνατοί».

Σύσκεψη με εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων με θέμα το Brexit

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργείων, που έχει στόχο την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού δημοσίου για αυτό άτακτο Brexit.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών… «Υπάρχει μια λίστα από εκατοντάδες εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να δούμε στην περίπτωση άτακτου Brexit και να αναλάβουμε εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε στις 31 Οκτωβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα να μην είναι απροετοίμαστη».