Τσελέντης: Η Αθήνα δεν άντεξε τον σεισμό -Τι θα συμβεί αν χτυπήσει με 6 Ρίχτερ;


Μπορεί τα Ρίχτερ του σεισμού στην Αθήνα να μην προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην πόλη και η κατάσταση να μην βγήκε εκτός ελέγχου, φαίνεται όμως πως ταρακούνησαν για τα καλά την κοινότητα των σεισμολόγων, οι οποίοι εμφανίστηκαν με διαφορετικές απόψεις για ακόμα μία φορά προκαλώντας άγχος στην κοινή γνώμη και σε καμία περίπτωση εφησυχασμό με τις απόψεις και τις θεωρίες τους.

Μάλιστα μετά τις αρχικές κόντρες, με αυτή του Ακη Τσελέντη και του Ευθύμη Λέκκα, ακόμα και σε τηλεοπτικό πάνελ, να ξεχωρίζει, στη συνέχεια ακολούθησε η θεωρεία για τις Αλκυονίδες.

Την Τρίτη ο Ακης Τσελέντης σε ανάρτησή στο facebook υποστήριξε ότι η πόλη δεν άντεξε το σεισμό αναφέροντας πως μπορεί να μην υπήρξαν σημαντικές ζημιές, ωστόσο με τα 5 ρίχτερ δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεφωνία. Μάλιστα αναρωτήθηκε τι μπορεί να συνέβαινε αν χτυπούσε την Αθήνα ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις Αλκυονίδες αναφέροντας ότι η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον σεισμό του 1981, αρά μπορεί να γίνει σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Γι αυτό και η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις.

Η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη
ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άντεξε. Εκτός απο τις σημαντικές βλάβες κυρίως στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα , είδαμε και το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε και με το κυκλοφοριακό, την ηλεκτροδότηση, την τηλεφωνία. Αναρρωτήθηκα λοιπόν άν με ένα σεισμό της τάξεως του 5 έχουμε αυτό το αλαλούμ , τι θα γινόταν ΑΝ χτυπούσε ένας σεισμός της τάξεως του 6 που είναι 30 φορές ισχυρότερος? Δέν είμαι επαγγελματίας εφησυχαστής και οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δέν είπα ότι θα κάνει σεισμό 6 . Είπα ΑΝ κάνει σεισμό της τάξεως του 6 !!! Υπάρχουν ενεργά ρήγματα περιμετρικά της Αττικής που κάποια έχουν ωριμάσει και κάποια στιγμή θα βιώσουμε ένα μεγάλο σεισμό. Η πόλη είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει? Οι υποδομές μας ? Τα σχολεία μας? Νομίζω πώς όχι. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παρελήφθη σε διαλυμένη κατάσταση και γι αυτό ευθύνεται η ηγεσία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας η πρώην ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας και κατά προέκταση η απελθούσα κυβέρνηση. Είπα ότι αν δεν ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που συντόνισε κάπως τα πράγματα η κατάσταση θα ηταν σαφώς χειρότερη. Το επαναλαμβάνω.

Όσον αφορά τις Αλκυονίδες. Η περίοδος επανάληψης είναι 40-45 χρόνια. Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια απο τον σεισμό του 1981. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να βιώσουμε ένα σεισμό της τάξεως του 6. Παρακολουθούμε στενά την περιοχή όπως και πολλά άλλα διεθνή Ινστιτούτα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Από χτές όχι αύριο.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως σοβαρή αντισεισμική θωράκιση και γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις. Δέν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός. Και αυτό θα γίνει απο ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι με κριτηριο άν αρέσουν ή όχι στον εκάστοτε υπουργό χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Γιατί ένας άνθρωπος με ελλιπείς γνώσεις επικεφαλής ενός νευραλγικού τομέα που ασχολείται με φυσικές καταστροφές είναι επικίνδυνος γιατί με την ανικανότητά του πολλαπλασιάζει το μέγεθος της καταστροφής.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει όπλά να αμυνθούμε στη φύση . Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προγράμματα εξομοίωσης φυσικών καταστροφών ? Δημιουργούμε τον οικιστικό ιστό στους υπολογιστές τοποθετούμε τα διάφορα ρήγματα , διεγείρουμε κάθε ένα απο αυτά και βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη ώστε να σχεδιάσουμε την προστασία της. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για φωτιές ή πλημμύρες , θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί στο Μάτι και στην Μάνδρα αλλά δεν έγινε.

ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΚάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πόλη άντεξε το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον…

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019