ΠΑΤΡΑ: Καινοτόμος κοινωνική δράση στήριξης από την Ιερά Μητρόπολη

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελούμενων ΤΕΒΑ/FEAD (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την ελληνική ΜENSA και άλλους φορείς, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Το πρόγραμμα εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες και σύγχρονες βιωματικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δομήθηκε σε εργαστήρια και ποικίλες δραστηριότητες όπως ρομποτική, παιχνίδια ρόλων, χοροθέατρο, ξιφασκία, καποέιρα, ψηφιακή φωτογραφία, κεραμική, κατασκευές, ζωγραφική, αγιογραφία, κ.α.

Μέσα από το «Καλοκαιρινό Πρόγραμμα μάθησης, δημιουργικής έκφρασης, κίνησης και ψυχαγωγίας για παιδιά 6 – 12 ετών», τα παιδιά ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ:

  • Καλλιέργησαν τα ενδιαφέροντα τους και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους όπως το θέατρο, η μουσικοκινητική, η αγιογραφία, η ζωγραφική, οι κατασκευές, η φωτογραφία, η τεχνολογία, η ρομποτική, κ.α.
  • Απέκτησαν κοινωνικές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη ζωή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας (κριτική σκέψη, συνεργασία και ενσωμάτωση στην ομάδα, αυτορρύθμιση, επίτευξη κοινών στόχων, προσωπική επικοινωνία, κ.α.).
  • Έλαβαν ερεθίσματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αντιληπτικής τους ικανότητας, στην βελτίωση της γλωσσικής και κινητικής τους λειτουργίας, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους, στην μείωση της υπερκινητικότητας και στον έλεγχο της συγκέντρωσης, στην βελτίωση της αντοχής, του συντονισμού και της ισορροπίας, στην καλλιέργεια του ρυθμού και πολλά άλλα.
  • Διερεύνησαν και ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους με τη διεπιστημονική προσέγγιση STEAM, σύμφωνα με την οποία η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική, οι Τέχνες και τα Μαθηματικά αντιμετωπίζονται ως ολότητα, καλλιεργώντας στα παιδιά τη δημιουργική και την κριτική σκέψη ώστε να επιλύουν πραγματικά προβλήματα. 

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. Τα εργαστήρια διεξάγονταν καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες 08:30 έως 14:30 στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής MENSA, Σαχτούρη 23, Πάτρα. Κατά την ολοκλήρωση του κύκλου των εργαστηρίων οι γονείς έλαβαν επιστημονικές συμβουλές για το σύνολο των δεξιοτήτων των παιδιών.