O Μπόρις Τζόνσον είναι από σήμερα ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ

Τα μανίκια σηκώνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, περνώντας σήμερα το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρητ με το υπουργικό συμβούλιο να ανακοινώνεται έως αύριο και τον Ντόναλντ Τραμπ να τον κατευθύνει στα νέα του καθήκοντα.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν το θέμα του Brexit, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να καθοδηγεί το νέο ένοικο της Ντάουνινγκ Στρητ, τουλάχιστον στο θέμα του Brexit. Αλλά και ο εκκεντρικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Πριν από λίγες ώρες, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπορίς Τζόνσον και ο ηγέτης του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ε.Ε αλλά και στις επόμενες εκλογές να κατατροπώσουν το κόμμα των Εργατικών. Ο Φάρατζ δήλωσε επίσης πως ο Τραμπ του συνέστησε να συνεργαστεί με τον Τζόνσον στο θέμα του Brexit την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να τον δει πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Τζόνσον αμέσως μετά από την εκλογή του στην ηγεσία των Τόρις . Λίγες ώρες αργότερα, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αποκαλύπτει ότι Τραμπ και το Τζόνσον θα συναντηθούν τρεις φορές πριν από την 31η Οκτωβρίου, τότε που το Λονδίνο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωπαική οικογένεια.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Οι νέοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον 

Την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σχέση που θα έχουν εφεξής Μπόρις Τζόνσον και Ντόναλντ Τραμπ, τα ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία δίνουν και παίρνουν.

Η Κρίστι Πατέλ που είχε αποχωρήσει πριν από δύο χρόνια από την κυβέρνηση της Μέι, είναι ένα από τα πρόσωπα που προορίζονται είτε για το υπουργείο Εσωτερικών, είτε για το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου όπως επίσης και για την προεδρία του κόμματος των Συντηρητικών. Χαρτοφυλάκιο αναμένεται να λάβουν και υπουργοί της Τερέζα Μέι: ο Μάικλ Γκόουβ και Τζέρεμι Χαντ με τον τελευταίο να τοποθετείται στο υπουργείο Άμυνας. Ο Σαγίντ Τζαβίντ θα είναι πιθανότατα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ενώ ο Tζέικομπ Ρις Μογκ, με το υπεροπτικό ύφος, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit θα αναλάβει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου νευραλγικό υπουργείο.

Ο Λι Κέιν, πρώην δημοσιογράφος – έχει εργαστεί στις εφημερίδες The Sun και την Daily Mail και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον. Ο 37χρονος Βρετανός έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε γραφεία υπουργών. Ακολούθησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών όταν η Μέι του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο. Θα μπορούσε να αναλάβει διευθυντής Επικοινωνίας στην Ντάουνινγκ Στρητ.

Η Βικτόρια Άτκινς και η Έλεν Γουάτλι, είναι δύο από τα «κορίτσια» του Τζόνσον τα οποία θα λάβουν καίρια χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Η Βικτώρια Άτκινς, υπουργός υπεύθυνη για θέματα ναρκωτικών της κυβέρνησης της Μέι, είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης.Η 43χρονη Έλεν Γουάτλι είναι βουλευτής των Συντηρητικών, μητέρα τριών παιδιών,και τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπό προυποθέσεις.

Ο Γουίλ Γουόλντεν εργάστηκε στο πλευρό του Τζόνσον όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου. Διετέλεσε διευθυντής Επικοινωνίας μεταξύ των ετών 2008 και 2016. Είχε δεχθεί επικριτικά σχόλια για τον παχυλό μισθό του. Ο Γουόλντεν είναι «παλιά καραβάνα» της δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BΒC.

Η Λουτσία Χόντγκσον ,ειδική σύμβουλος της πρώην επικεφαλής της Bουλής των Κοινοτήτων Αντρέα Λίντσομ, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως λογογράφος. Έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι ακόμα κι ένας «χαρισματικός ομιλητής», πρέπει να προετοιμαστεί καλά εάν θέλει να κερδίσει το κοινό.