ΑΧΑΪΑ: Παραγωγή πολιτισμού στο Αίγιο από τους “Ίωνες”

Έχει πέσει η αυλαία του 15ου Παγκοσμίου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και του 2ου Πανευρωπαϊκού παιδικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ηλικίας 10-17 ετών  μετά από   ένα  ανεπανάληπτο χορευτικό υπερθέαμα ,μία χορευτική πανδαισία που παρουσίασαν τα 18 ξένα χορευτικά συγκροτήματα  από ισάριθμες χώρες από όλο τον πλανήτη και 12 Ελληνικά συγκροτήματα   στην μαγευτική πλατεία των  Υψηλών Αλωνίων Αιγίου κατά την άποψη των ξένων, συμμετέχοντας στα ανωτέρω φεστιβάλ που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος ΄΄ΙΩΝΕΣ΄΄.

Το 15ο Παγκόσμιο φεστιβάλ που συμμετείχαν  Βραζιλία-Παναμάς-Ουκρανία-Ινδονησία-Σερβία-Βουλγαρία-Γεωργία-Παραγουάη-Αρμενία άρχισε  στις 5 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ με μία μεγαλειώδη και επιβλητική παρέλαση στους δρόμους  Κλεομένους Οικονόμου και Μητροπόλεως ,και αφού είχε προηγηθεί μία τεράστια προσπάθεια της Αστυνομίας ,που συμμετείχαν 16 ξένα και Ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα με 550 χορευτές –μουσικούς-συνοδούς  αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των εκατοντάδων  θεατών  από τα χορευτικά τους δρώμενα κατά την διαδρομή.

Εν συνεχεία  στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων   παρουσία 3 πρέσβεων  ήτοι της Βραζιλίας-Ινδονησίας –Ουκρανίας  του προξένου της Ινδονησίας-του Μορφωτικού συμβούλου του Βιετνάμ άρχισε η χορευτική πανδαισία από τα συγκροτήματα  Σερβίας-Παραγουάης-Γεωργίας-Ινδονησίας-Ουκρανίας και Ελληνικών.

Οι θεατές που κάθε βράδυ κατέκλυζαν όχι μόνο τα 900 καθίσματα του συλλόγου αλλά και τις γύρω καφετέριες παρακολουθούσαν ένα ανεπανάληπτο χορευτικό υπερθέαμα ,που παρουσίαζαν τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα ,που με τα χορευτικά τους δρώμενα μας μετέφεραν ήθη-έθιμα και τον πολιτισμό της χώρας τους. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.

Το συγκρότημα από την Παραγουάη με το καταπληκτικό τους πρόγραμμα με  τις χορεύτριες να κάνουν πράγματα και θαύματα με  τα μπουκάλια και τις κανάτες στα κεφάλια τους και που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο συγκρότημα του φεστιβάλ και από την κριτική επιτροπή .
Το συγκρότημα από την μακρινή Ινδονησία με τα άγνωστα για μάς μουσικά όργανα, την Βραζιλία με τα καταπληκτικά τους δρώμενα και λίγο σάμπα, τους γείτονες μας Σέρβους και Βουλγάρους με τους γρήγορους και συναρπαστικούς χορούς ,με την Γεωργία και Ουκρανία με τους απίθανους και επιβλητικούς χορούς των, το συγκρότημα του Παναμά.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου  πραγματοποιήθηκε το διεθνές φεστιβάλ μουσικής με την συμμετοχή  των μουσικών σχημάτων όλων των ξένων συγκροτημάτων ,σε μία σπάνια και μοναδική παράσταση για τα δεδομένα της Αιγιαλειας χαρίζοντας μία σπάνια και μοναδική βραδυά  στους θεατές με πρωταγωνιστές τα μουσικά σχήματα Βραζιλίας-Παραγουάης-Παναμά και Ουκρανίας και με νικητή ύστερα από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής την ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ.

2ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ηλικίας 10-17 ετών
Ένα άλλο καταπληκτικό – μοναδικό και πρωτόγνωρο πολιτιστικό χορευτικό γεγονός όχι μόνο για τα δεδομένα της Αιγιάλειας όλων των εποχών ,όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Για 2η  φορά πραγματοποιείται στην Αιγιάλεια τέτοιο χορευτικό γεγονός από τον σύλλογο ΄΄ΙΩΝΕΣ΄΄ με  2 χορευτικά συγκροτήματα από Βουλγαρία-δύο από Τουρκία-Αρμενία-Ουκρανία-Αίγυπτο-Γεωργία και μερικά Ελληνικά.
Πραγματικά διαπιστώθηκε η πολύ υψηλή χορευτική παιδεία των ξένων χορευτικών παιδικών συγκροτημάτων
Όποιος δεν παρακολούθησε το παιδικό φεστιβάλ έχασε ένα καταπληκτικό χορευτικό υπερθέαμα για τις ηλικίες τους ,αποδεικνύοντας την υψηλή τους χορευτική παιδία
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.
Τα συγκροτήματα της Τουρκίας με τις καταπληκτικές τους στολές, τα συγκροτήματα της Βουλγαρίας σε υψηλό χορευτικό επίπεδο, την απίθανη Γεωργία και Αρμενία, το συγκρότημα της Αιγύπτου που μας ταξίδευσε σε άλλες εποχές.
Όμως το συγκρότημα της Ουκρανίας που ήταν και ο νικητής του φεστιβάλ , με δεύτερη την Βουλγαρία και Τρίτη την Αίγυπτο ήταν το κάτι άλλο
Θέαμα καταπληκτικό-κίνηση φοβερή-εκφραστικότητα χορευτών απίθανη –χορευτική παρουσία συνδυαζόμενης με την θαυμάσια παραδοσιακή στολή . Και όλα αυτά από ένα χορευτικό σύνολο από 40 χορευτές.

Μελανό σημείο στην όλη οργανωτική προσπάθεια του φεστιβάλ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ Ασημάκης Σταυρόπουλος  ήταν η συνεχιζόμενη τακτική και συμπεριφορά της ΔΗΚΕΠΑ έναντι του συλλόγου μας ήτοι

Ζητήσαμε από τις 2/12/2018 με έγγραφο μας και εν συνεχεία στις 2/1/2019 κα 2/2/2019  το θέατρο ΄΄ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ΄΄  για 2-3 παραστάσεις του φεστιβάλ. Θέλαμε τα ξένα συγκροτήματα να γνωρίζουν ότι έχουμε στο Αίγιο και κάποιο θέατρο –πολιτιστικών παραστάσεων. Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ  συνεχίζοντας την τακτική της προκατόχου της όχι μόνο δεν μας παραχώρησε το θέατρο αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχει απαντήσει,

Το πιο ντροπιαστικό κατά την άποψη μας είναι ότι  από 5/7-9/7/2019 πραγματοποίηθηκε στο θέατρο το φεστιβάλ τοπικών θεατρικών σχημάτων καίτοι γνώριζε  από τις 2/12/2018 τις ημερομηνίες του δικού μας φεστιβάλ δηλ 5/7/2019 έναρξη παγκοσμίου φεστιβάλ με συμμετοχή συγκροτημάτων από όλο τον πλανήτη και με παρουσία 3 πρέσβεων  στα Υψηλά Αλώνια Αιγίου ,και θεατρική παράσταση τοπικού θιάσου στο θεατρο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Είναι πραγματικός πολιτισμός αυτό το γεγονός?
Δεν μπορούσε να πραγματοποιηθούν 5-10 ημέρες πρίν ή μετά.
Ας το κρίνει ο λαός του Αιγίου, αν και το έχει κρίνει.

Κύριε  Καλογερόπουλε –Αυριανέ Δήμαρχε
Κλείσε την ΔΗΚΕΠΑ με τις απίθανες απευθείας αναθέσεις των άνω των 18000€ ετησίως για σκοπούς που προκαλούν γέλιο (σκανάρισμα αποφάσεων-κλείσιμο εκδηλώσεων-παρακολούθηση εκδηλώσεων κ.λ.π) και δημιουργήστε μία αντιδημαρχία πολιτισμού και αθλητισμού με ελεγχόμενες όλες τις ενέργειες και δαπάνες.