Βρετανία: Η Μέι φεύγει, ο Μπόρις Τζόνσον έρχεται…

Πανέτοιμος να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος των Συντηρητικών και να διαβεί το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρητ είναι ο ο εκκεντρικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον την ώρα που καραδοκούν οι «αντάρτες» των Τόρις που θέλουν να του σκάψουν το λάκκο.

Διαφωνώντας ανοιχτά με την πολιτική του για το Brexit, τουλάχιστον έντεκα υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών έχουν προαναγγείλει ότι θα παραιτηθούν εντός της ημέρας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Χθες ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άνοιξε το χορό των παραιτήσεων λέγοντας πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου πάση θυσία έστω και χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διερωτώνται τι θα αντιμετωπίσουν με τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στρητ με τη γαλλική εφημερίδα «Bild» να προσπαθεί να μαντέψει τι σημαίνει αυτό για το Βερολίνο.

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στην «ξανθιά βόμβα», όπως έχουν χαρακτηρίσει τον Τζόνσον πολλά βρετανικά ΜΜΕ.

«Οι ζημιές του Bojo» είναι το τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που απεικονίζει τον Τζόνσον με την χαρακτηριστικά ξανθιά κόμη.

«Ο εγωκεντρικός, εκκεντρικός και Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει σήμερα, όπως όλα δείχνουν, την πρωθυπουργία της Βρετανίας με την Τερέζα Μέι να αποχωρεί από το αξίωμα» γράφει στις εσωτερικές του σελίδες. Στο σχετικό αφιέρωμα η γαλλική εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και τον απεικονίζει να τρώει με λαιμαργία ένα παγωτό χωνάκι με τη σημαία της Βρετανίας.