ΕΝΦΙΑ: Οι μειώσεις που έρχονται τον Αύγουστο σε επτά παραδείγματα

advertisement

Τα κέρδη των πολιτών από το «φρένο» που έβαλε η κυβέρνηση στα εκκαθαρίστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον Αύγουστο και θα έδειχναν έως και 50% υψηλότερο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με πέρυσι, περιγράφουν επτά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών από επτά πραγματικές ιδιοκτησίες.

Όλα τα παραδείγματα αφορούν και ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός ακινήτου (π.χ. ένα διαμέρισμα και ένα μικρό εξοχικό) και όπως φαίνεται οι μειώσεις δεν αφορούν μόνον τις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες (στις οποίες γίνεται μείωση 30%), αλλά το σύνολο της μεσαίας τάξης της χώρας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαιρέσει από τις δικές του προτάσεις.

paradeigma-1
paradeigma-2
paradeigma-3
paradeigma-4
paradeigma-5
paradeigma-6

 

Οι μειώσεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες από όσες είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο πέρυσι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ποτέ δεν εξέδωσε καν τις σχετικές εντολές για να εφαρμοστούν! Αντιθέτως μάλιστα, ενώ τον Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε μεσοσταθμική έκπτωση κατά 10% (ή 30% για τις πολύ μικρές περιουσίες έως 60.000 ευρώ), στους προηγούμενους δύο μήνες άλλαξε ακόμα δύο φορές τον νόμο εκείνον, βάζοντας επιπλέον «κόφτη» έκπτωσης στα 100 ευρώ το πολύ ανά ιδιοκτήτη, αλλά και εξαιρώντας τα αγροτεμάχια από τον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας.

Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Επιπλέον, για περιουσίες άνω των 120.000 ευρώ, το όφελος θα ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης».

Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.700 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).

pianaks-enfias

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση περικοπής επιδομάτων προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για να καλύψουν το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται σε 465 εκατ. ευρώ καθώς εξήγησε ότι «τα 260 εκατ. ευρώ ήταν από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της κυβέρνησης»

Δείτε άλλα παραδείγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας ΕΔΩ