Αγώνας δρόμου για αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, 120 δόσεις και ακίνητα

Στο πρώτο κύµα των φορολογικών αλλαγών (έως τις 10 Αυγούστου) θα περιλαµβάνονται τροποποιήσεις στις 120 δόσεις, κίνητρα για την αγορά ακινήτων και ίσως το χρονοδιάγραµµα µείωσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ
Με φρέσκα στοιχεία για τα έσοδα αλλά κυρίως για την ανάπτυξη, που είναι και ο µεγάλος άγνωστος Χ για τους θεσµούς, οι πιστωτές και η κυβέρνηση δίνουν ραντεβού τον Σεπτέµβρη µε στόχο έναν πολιτικό συµβιβασµό για την ταχύτητα εφαρµογής των φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης της περιοριστικής πολιτικής. Στο µεσοδιάστηµα, οι συζητήσεις µε τα τεχνικά κλιµάκια των θεσµών, αλλά και σε πιο υψηλό επίπεδο, θα πυκνώνουν, εν αναµονή του πρώτου πακέτου φορολογικών παρεµβάσεων µέχρι τις 10 Αυγούστου που έχουν βάλει φωτιά στα µολύβια των τεχνοκρατών, αφού, όπως λένε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «καλές οι φοροελαφρύνσεις αλλά πρέπει να έχουµε απάντηση στο ποιος τις πληρώνει». Αυτό ήταν άλλωστε ένα και από τα κεντρικά µηνύµατα που έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ του µεγαλύτερου πιστωτή της ελληνικής οικονοµίας, ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές πως η κυβέρνηση τον διαβεβαίωσε ότι θα επιτευχθούν φέτος και τον επόµενο χρόνο οι δεσµεύσεις για πρωτογενή πλεονάσµατα 3,5% του ΑΕΠ.

Αλλά και η κυβέρνηση από τη δική της σκοπιά κινήθηκε «below the radar» στις επίσηµες και ανεπίσηµες τοποθετήσεις στελεχών της, κρίνοντας πως µια συντηρητική προσέγγιση στη µεγάλη αυτή µάχη για φοροελαφρύνσεις και µεσοπρόθεσµα για µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα θα αποδειχθεί πιο αποδοτική. Είναι σαφές πως επί του παρόντος άµεση προτεραιότητα για τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι η ταχύτητα εκπλήρωσης των προαπαιτούµενων στο κρίσιµο µέτωπο των µεταρρυθµίσεων, µε µεγάλο ερώτηµα ποια είναι πραγµατικά η δυναµική επιτάχυνσης της ανάπτυξης τους επόµενους 12-18 µήνες, οπότε παρασκηνιακά θα ζυµώνεται και η µεγάλη επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για πτωτική αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα.

Αυτό ερµηνεύει και τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που υπογραµµίζουν ιδιαίτερα τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των παρεµβάσεων οι οποίες θα περιέχονται στο πρώτο κύµα των φορολογικών αλλαγών, που εκτός απροόπτου θα έρθει έως τις 10 Αυγούστου. Εκεί το πιθανότερο είναι να περιλαµβάνονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεµβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ ίσως περιλαµβάνεται το χρονοδιάγραµµα µείωσης του ΕΝΦΙΑ και η µείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης.

Το «βαρύ πυροβολικό»
Το δεύτερο νοµοσχέδιο και το πιο «βαρύ πυροβολικό», µεταξύ άλλων µε µειώσεις φόρων στα φυσικά και νοµικά πρόσωπα, αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών ∆ιαδικασιών, σταδιακή µείωση συντελεστών ΦΠΑ, µάλλον θα έρθει το φθινόπωρο, µε την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισµού. Είναι πλέον ξεκάθαρο άλλωστε, από τις επαφές των τελευταίων ηµερών, πως µέτρα τα οποία έχουν βαρύ δηµοσιονοµικό κόστος δεν µπορεί να κλειδώσουν εάν δεν κλειδώσει ο προϋπολογισµός του 2020 και δεν επέλθει συµφωνία µε τους πιστωτές πως απορροφάται ο κίνδυνος δηµοσιονοµικού κενού για τη διετία 2019-2020. Εµπειροι παρατηρητές θεωρούν πιθανό πως οι πιστωτές θα εµφανιστούν, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού, πιο ελαστικοί για τη φετινή χρονιά, ρίχνοντας το µεγαλύτερο βάρος στον προϋπολογισµό του 2020, που εκτιµάται πως µπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός και για τη µεγάλη µάχη για τη µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα.

Εν τω µεταξύ ο βαθµός δυσκολίας για την επίτευξη συµφωνίας γύρω από το ενδεχόµενο κενό του 2020 και το εύρος των φοροελαφρύνσεων αυξάνεται για δύο λόγους: Ουδείς µπορεί σήµερα να προβλέψει µε σχετική ασφάλεια πόσο γρήγορα θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, ακόµη και εάν τρέξουν µε έναν ικανοποιητικό ρυθµό οι µεταρρυθµίσεις, ενώ την ίδια ώρα οι πιστωτές εµµέσως διατηρούν στο τραπέζι την πίεση για το ενδεχόµενο παρεµβάσεων στο αφορολόγητο. Πρόκειται για ένα θέµα που εµµέσως υπονόησε ο κ. Ρέγκλινγκ στις τοποθετήσεις του τις τελευταίες µέρες και το οποίο το πιθανότερο είναι να θιχτεί µε πιο σαφή τρόπο όσο θα κλιµακώνονται οι διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς το φθινόπωρο για τον προϋπολογισµό του 2020.