ΑΧΑΪΑ: Έφυγε από τη ζωή μια σπουδαία γυναίκα – Η δράση της και το έργο της Λουκίας Δρούλια

Εφυγε την Πέμπτη από τη ζωή πλήρης ημερών, η Λουκία Δρούλια, ιστορικός και ομότιμη διευθύντρια Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η Λουκία Δρούλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και ήταν γόνος των καλαβρυτινών πολιτικών Ζαΐμη, και συγκεκριμένα, κόρη του Θρασύβουλου Ζαΐμη.
Πατρεύτηκε τον Ανδρέα Δρούλια, γιό του βουλευτή Πατρών Κωνσταντίνου Δρούλια, με τον οποίο έφερε στην ζωή, την Ελλη Δρούλια η οποία σήμερα είναι διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Ο πεθερός της είχε μεγάλο εκτόπισμα στην πολιτική ζωή της περιοχής κατά την προδικτατορική εποχή, εκλεγόμενος βουλευτής, σε ιδιαίτερη άμιλλα με άλλα πολιτικά στελέχη τής τότε ΕΡΕ (Γεροκωστόπουλος, Αναστασόπουλος κα), ενώ την ίδια εποχή βουλευτής εκλεγόταν, από την οικογένεια των Ζαΐμη ο Φωκίων Ζαΐμης στον κεντρώο χώρο.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ
Η Λουκία Δρούλια, ήταν μια λόγια γυναίκα. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα από Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV, 1974). Συνεργάστηκε με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (βοηθός έρευνας KNE/EIE, 1960-1974, κύρια ερευνήτρια, 1974-1981), στο οποίο διατέλεσε διευθύντρια Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών (1981-1996) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1986-1996).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστίαζαν σε θέματα κοινωνίας και παιδείας στην περίοδο του Ελληνικού Διαφωτισμού και τον 19ο αιώνα, στο κίνημα του Φιλελληνισμού στον 19ο αιώνα, στην ιστορία του ελληνικού βιβλίου και των ελληνικών βιβλιοθηκών (15ος-20ός αι.), στην περιηγητική λογοτεχνία για τη NA Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο (15ος-19ος αι.) και στην ιστορία του ελληνικού Τύπου (1784-1996).
Η Λουκία Ζαΐμη – Δρούλια διατέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ο Ερανιστής» (1969-1986), διαχειρίστρια (γ. γραμματέας) του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού (1969-1977), καθώς και εκπρόσωπος του EIE στη μη κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπιστικών Σπουδών του European Science Foundation στο Στρασβούργο (1987-1996). Την περίοδο 1989-1996 υπήρξε εθνική συντονίστρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και μέλος της Επιτροπής του προγράμματος της UNESCO «Δρόμοι του μεταξιού, δρόμοι επικοινωνίας». Διατέλεσε επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του περιοδικού «Revue des Etudes SE Européennes» (Βουκουρέστι, 1990-2000), μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (1995-1997) και μέλος της Εφορείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
Η Λουκία Δρούλια έχει δημοσιεύσει εκτενώς ιστορικά βιβλία, άρθρα και μελέτες σε συλλογικούς τόμους. Η τελευταία μεγάλη προσφορά της Λουκίας Δρούλια, ήταν η δωρεά της βιβλιοθήκης της, στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μοναδικό θησαυρό για τις σπουδές τού 18ου και 19ου αιώνα.
Η βιβλιοθήκη της Λουκίας Δρούλια αριθμεί περί τα 13.000 τεκμήρια και παραδόθηκε στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τον Σεπτέμβριο του 2018. Κύριος προσανατολισμός της ήταν η νεοελληνική ιστορία και λογοτεχνία, με έμφαση στον Ελληνικό Διαφωτισμό, την Επανάσταση και τον φιλελληνισμό, την περιηγητική λογοτεχνία και την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και Τύπου.
Η κηδεία της Λουκίας Δρούλια, θα τελεστεί σήμερα στις 11:30 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: Πελοπόννησος