ΠΟΜΙΔΑ για ΕΝΦΙΑ: Οι 4 προτάσεις για μείωση του φόρου

Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στη διετία 2020-2021 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Η επιστολή ΠΟΜΙΔΑ

Με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) παραθέτει 4 προτάσεις για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι 4 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

  • Για το καλό της Εθνικής μας Οικονομίας η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αρχίσει με την, έστω σταδιακή, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του, ο οποίος πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών μελετών του ΙΟΒΕ θα σας το επιβεβαιώσει.
  • Μέχρις ότου να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για να είναι δίκαιη πρέπει να ισχύσει σε ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή χωρίς αποκλεισμό των μεγαλύτερων θυμάτων του.
  • Η μείωση πρέπει να αρχίσει ΑΜΕΣΑ και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Προτείνουμε την αυτονόητη και πιο πρακτική προσέγγιση, χωρίς πονηρούς «αλγορίθμους» και «κόφτες», δηλαδή η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.
  • Η μείωση αυτή δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεθεί από αυξήσεις αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών και θα καταστήσουν δώρο – άδωρο τον περιορισμό του ΕΝΦΙΑ.

Το σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 εξετάζεται το σενάριο να μην εφαρμοστεί η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ξήλωμα μιας φοροελάφρυνσης, αλλά για μέτρο το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, εάν προχωρήσουν αλλαγές, η κυβέρνηση, για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων, θα πρέπει να φέρει κάτι αντίστοιχο, που θα μειώνει το φορολογικό βάρος και θα «γλυκάνει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων.