ΠΑΤΡΑ: Ισχυρό μέτωπο Δικηγόρων – Πανεπιστημίου για τη διάσωση της Νομικής Σχολής – Οι αναφορές Ζούπα – Κυριαζοπούλου

Οι βάσεις δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου, για να αποτραπεί η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, φαίνεται ότι μπήκαν το βράδυ στην ανοικτή συζήτηση φορέων της πόλης, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Μια ημέρα μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, για την ευθυγράμμιση των πολιτικών αρχών, η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου είχε διπλό στόχο, όπως εξήγησε ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Ζούπας.
Το συμβούλιο του συλλόγου, έχει ταχθεί ομόφωνα υπέρ της σχολής, πλην όμως, τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις της νέας υπουργού Παιδείας, ακούστηκαν από διάφορα χείλη ότι η τέταρτη Νομική δεν είναι αναγκαία και ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι υπέρ της ίδρυσής της. Κάτι τέτοιο είναι ψευδές, είπε ο κ. Ζούπας, τονίζοντας ότι, ο Δικηγορικός Σύλλογος λόγω αυτών των εξελίξεων, αναγκάστηκε να επαναδιακηρύξει την θέση του, υπέρ της Νομικής στην Πάτρα.
Επιπλέον ο σύλλογος, ως ο πιο κοντινός φορέας στην σχολή, αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη, προκειμένου όλοι οι φορείς της πόλης να συνταχθούν πίσω από ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο θα εξοπλίσει τους βουλευτές, απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αναφερόμενη στην κατάργηση της Σχολής, έκανε λόγο για πρωτόγνωρο μένος και εμπάθεια και για αίολα επιχειρήματα. Ανέλαβε την ευθύνη για το ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε μείνει στο σκοτάδι, για τις προκαταρκτικές εργασίες ίδρυσης της σχολής, αλλά, επικαλέστηκε το επιχείρημα, ότι έπρεπε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, γιατί η σχολή κινδύνευε από αντιδράσεις άλλων ιδρυμάτων και σχολών.
Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη λειτουργίας της Σχολής, είπε ότι:
> Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, κατάργηση σχολής, χωρίς διαβούλευση και αυτό, είναι άμεση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
> Είναι αίολο το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλοί δικηγόροι. Με το ίδιο επιχείρημα, θα μπορούσαν να κλείσουν και άλλες σχολές.
> Η Νομική Σχολή δεν προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά νομική γνώση.
> Η Νομική Σχολή θα μπορούσε να υποστηρίξει νέα πεδία άσκησης της νομικής επιστήμης.
>Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, σπουδάζουν πάνω από 350 Ελληνες στη Νομική, ενώ στην Αθήνα υπάρχουν δύο ιδιωτικά κολέγια που προσφέρουν πρόγραμμα σπουδών νομικής.