Οι προτάσεις για την Υγεία που θα παρουσιαστούν στον Βασίλη Κικίλια

Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, αλλά και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Λίγο πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιατρών έθεσε τις προτεραιότητές για τις οποίες θα ζητήσει άμεση παρέμβαση.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

– Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή.
– Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς.
– Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) στο σύνολο του συστήματος υγείας. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου σημείωσε πως «ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Σχετικά με τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία τόνισε ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων της περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου.

Οσον αφορά τα φαινόμενα βίας στα νοσοκομεία, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι αυτό θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά με βάση υπολογισμούς παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30% και δήλωσε ότι ξεκινά καμπάνια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εις βάρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του επετειακού 10th Pharma & Health Conference.