Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Είναι γεγονός ότι η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας θα ενταθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα διακινδυνεύουν την ανταγωνιστικότητά τους και ενδεχομένως στο μέλλον θα κινδυνεύσουν με απαξίωση, χάνοντας τη θέση τους από οποιαδήποτε αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που θα ενσωματώσουν τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή δε θα απλοποιήσουν μόνο τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους, αλλά θα κεφαλαιοποιήσουν τις αλλαγές αυτές με αύξηση του τζίρου και των κερδών τους.

Η απαίτηση για νέα ψηφιακά εργαλεία και η ενσωμάτωσή τους στις υφιστάμενες εταιρικές δομές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανθρώπινο κεφάλαιο της κάθε επιχείρησης, το οποίο είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί καταλλήλως, ώστε να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες και να κατανοήσει την αξία που προκύπτει από τις συνεχόμενες αλλαγές στο εταιρικό περιβάλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει μαζί του έναν αέρα ανανέωσης στην κουλτούρα, κάθε επιχείρησης που θέλει να παραμένει ζωντανή, αποπνέοντας δυναμισμό στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Είναι απαραίτητος, ο διαρκής εμπλουτισμός των γνώσεων των εργαζομένων, για τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα επηρεάσει το μέλλον του επιχειρηματικού γίγνεσθαι και ο ρόλος της στη διαμόρφωση εργασιακού κλίματος, που υποστηρίζει την δημιουργικότητα και την καινοτομία, αλλά και την διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα συμβάλλει στην στρατηγική ευελιξία του.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει όμως παράλληλα να συνοδευτεί από αλλαγές στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τις κύριες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός των λειτουργικών δομών, στην ψηφιακή καινοτομία προϊόντων/υπηρεσιών, αλλά και στην ενεργοποίηση νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων, με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν.Δ.