ΠΑΤΡΑ: Μαίνεται ο θόρυβος στο νοσοκομείο Ρίου για γιατρό που αρνήθηκε να εξετάσει «κρατούμενο» ασθενή – Τι απαντούν οι συνάδελφοί της – Όλη η περίεργη ιστορία

ΝΕΟΤΕΡΑ

Την αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), προκάλεσε η καταγγελία του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρη Τσίτσικα, με αφορμή περιστατικό ασθενή στη ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο «Παναγία η Βοήθεια».

Η Ε.Ι.Ν.Α προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει:

«Καταγγέλουμε απερίφραστα την προσπάθεια δημόσιας δαπόμπευσης της συναδέλφου μας ψυχιάτρου στο ΠΓΝΠ και μέλους της Ε.Ι.Ν.Α, από τον πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας , με αφορμή περιστατικό που συνέβη χθες στα επείγοντα της ψυχιατρικής. Η συνάδελφος ουδέποτε «αρνήθηκε να εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή επικαλούμενη προσωπικούς λόγους» , όπως ψευδά αναφέρεται από τον εκπρόσωπο των αστυνομικών και όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε ως πληροφορία από μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η συνάδελφος ενήργησε επαγγελματικά, με γνώμονα την υγεία του ασθενούς, σεβόμενη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική. Θεώρησε ότι δεν είναι σωστό για τον ασθενή να εξεταστεί απ’ την ίδια. Όχι για λόγους προσωπικούς αλλά για σοβαρούς ιατρικούς που εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο και προφανώς δεν είναι δημοσιεύσιμοι. Ενημέρωσε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΕΚΕΠΥ) και τον Εισαγγελέα, που υπέδειξαν διακομιδή στον κοντινότερο διαθέσιμο ψυχίατρο .

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα που αφορούν στην υγεία ασθενών για κακής ποιότητας συνδικαλισμό και δημιουργία εντυπώσεων. Οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας ασθενών και προσωπικού. Δεν είναι γιατροί. Απαιτείται δε ειδική εκπαίδευση, εμπειρία και ευαισθησία για τη διαχείριση τέτοιων ειδικών περιστατικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση και τη θεραπεία. Δεν είναι αστυνομικοί. Η διαχείριση ασθενών με ψυχική νόσο και ειδικά σε περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παραπάνω μας τα υπενθύμισε το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της αυτοχειρίας συνανθρώπου μας μέσα στο χώρο εξέτασης των Επειγόντων.

Η κλινική του ΠΓΝΠ εφημερεύει καθημερινά, βρισκόμενη σε οριακό σημείο από πλευράς προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών, αποτελώντας τη βασική ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Ελλάδα. Οι ελλείψεις και τα κενά στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Δημόσιας Υγείας δεν είναι ευθύνη των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά των κυβερνήσεων που συνειδητά την υποστελεχώνουν και την στραγγαλίζουν οικονομικά. Εκεί να στρέψουμε τα πυρά μας και όχι σε όσους με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ να τοποθετηθεί για το συμβάν και να υπερασπιστεί δημόσια τη συνάδελφο που έπραξε το αυτονόητο. Να αποκατασταθεί η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα».

ΧΘΕΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες (Τρίτη) στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όταν γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει νεαρό άτομο με ψυχιατρικά προβλήματα, το οποίο είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με περιπολικό του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών και συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να γίνει ιατρική γνωμάτευση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας, η γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει το νεαρό άτομο, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Μάλιστα, υπέδειξε ως λύση τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Πύργου. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο ΕΚΑΒ, το οποίο σύμφωνα όμως δήλωσε αδυναμία μεταφοράς του ασθενή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πύργου.

Έτσι ο νεαρός χρειάστηκε να παραμείνει φρουρούμενος στη Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ, χωρίς να εξετάζεται, και με τους κινδύνους για την υγεία του αλλά και την ασφάλεια του ίδιου και των συνοδών αστυνομικών, από την πολύωρη καθυστέρηση. Λόγω της παρουσίας τους στο Νοσοκομείο οι αστυνομικοί, αναγκάστηκε χθες το βράδυ να εκτελέσει χρέη αστυνομικού υπηρεσίας ο ίδιος ο διοικητής του Τμήματος!

Οι γονείς του, δε, υπέβαλλαν μήνυση στην γιατρό για παράβαση καθήκοντος, ενώ και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, μέσω του νομικού της συμβούλου έχει ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πατρών.

advertisement