Γεροβασίλη για τις νέες ταυτότητες: Γιατί ακυρώσατε το διαγωνισμό;

Με δήλωσή της η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη βάζει στο στόχαστρο τη νέα κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο ακυρώνει το διαγωνισμό που έτρεχε από τον Απρίλιο για τις νέες ταυτότητες.

Μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το επιχείρημα ότι ο διαγωνισμός θα γίνει εκ νέου για να περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες επιπλέον στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η δυνατότητα αυτή είχε προβλεφθεί στο διαγωνισμό που ματαιώθηκε», αναφέρει και έρωτα το αρμόδιο υπουργείο για τις πραγματικές αιτίες της ματαίωσης το διαγωνισμού.

Η δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη έχει ως εξής:
Στις 18 Απριλίου 2019 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία -με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε μεγάλο αριθμό ειδικευμένων φορέων- για τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας.

Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός ΠολιτικήςΑεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Ενώ η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ειδικευμένων φορέων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν και αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δυνατότητα που είχε ήδη προβλεφθεί στο διαγωνισμό που ματαιώθηκε! Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την ματαίωση;