Καιρός: Ο Αντίνοος «βούλιαξε» Κορινθία και Σποράδες – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Με αμέτρητες ποσότητες νερού, πλημμύρες, εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα και αποκλεισμένους δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους «κτύπησε» τη νύχτα την περιοχή της Κορινθίας και την πόλη της Κορίνθου ο Αντίνοος. Μέσα σε λίγες ώρες, η Κορινθία μετατράπηκε σε… λίμνη, με την Πυροσβεστική να κινητοποιείται στο σύνολό της στην περιοχή, παρέχοντας τη βοήθειά της όπου και όταν κλήθηκε, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβέστες δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες, καταστήματα και αποθήκες, ενώ εννέα άτομα εγκλωβίστηκαν από τα νερά και χρειάστηκε η συνδρομή των ειδικών μονάδων, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία.

Πυροσβεστική: Δεκάδες κλήσεις και διασώσεις

Την απόφαση να θέσει σε λειτουργία ολόκληρο τον μηχανισμό της υπηρεσίας, εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε το πέρασμα του Αντίνοου από την πριοχή, έλαβε η διεύθυνση της Πυροσβεστικής στην Κορινθία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής «λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Υπηρεσίας, με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν:

• 12 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας, 5 οχήματα από ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου και 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) με έναν αξιωματικό της 1ης ΕΜΑΚ

• 1 πεζοπόρο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 1 πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και

• 12 επιχειρησιακοί αξιωματικοί

Πραγματοποιήθηκε διάσωση 9 ατόμων από 5 ΕΙΧ οχήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Κορίνθου δέχτηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 από αυτές»..

Δείτε εικόνες από την Κόρινθο:

KORINTHOS1
korinthos2

Πλημμύρες και στη Σκόπελο

Μετά την Κορινθία και τις πλημμύρες που προκάλεσε εκεί, το μέτωπο της καταιγίδας «Αντίνοος» κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα, την οποία σάρωσε με την ίδια δυναμική.

Ιδιαίτερο ήταν το ξέσπασμα της φύσης στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι δρόμοι των οποίων μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από τη Σκόπελο, τη στιγμή της καταιγίδας:

Εγκλωβισμένοι κατασκηνωτές στην Εύβοια

Σε εξέλιξη είναι εντωμεταξύ η περιπέτεια για μια ομάδα κατασκηνωτών στην περιοχή «Ποτάμι» ανατολικά της Καρύστου, κοντά στο χωριό Πλατανιστός που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν υπερχείλισε χείμαρρος με αποτέλεσμα να παρασυρθούν μια σκηνή και ένα αυτοκίνητο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί και πυροσβέστες ενώ ξεκίνησε και 8μελης ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία.

Όταν οι διασώστες έφτασαν στην περιοχή διαπίστωσαν ότι λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου η κυκλοφορία έχει διακοπεί και δεν υπάρχει πρόσβαση στο απέναντι σημείο, προς την περιοχή «Κάβο Ντόρο», όπου βρίσκονταν οι κατασκηνωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασκηνωτές είναι δέκα άτομα, έξι ενήλικες και τέσσερα παιδιά, οι οποίοι ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Πού έβρεξε περισσότερο την Τρίτη

Τα ισχυρότερα φαινόμενα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Τρίτης καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντροδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέχρι τις 20:00 μ.μ. τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Καρδίτσα (80 mm), Βυτίνα Αρκαδίας (46), Καλαμπάκα (41), Τριανταφυλλιά Φλώρινας (40), Τρίκαλα (34), Κορινό Πιερίας (32), Λάρισα (31) και Λαγκάδια Αρκαδίας

 

 

Παράλληλα, ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς έως τις 20:00 της Τρίτης το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς πάνω από το Ιόνιο, και πάνω από 1.500 στη Δυτική Ελλάδα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του meteo.gr

201907162000_ZEUS_masked_GR_result

Προβλήματα ηλεκτροδότησης 

Στη Στυλίδα αλλά και στην Αγία Μαρίνα προέκυψαν τα σοβαρότερα προβλήματα με διακοπή μάλιστα της ηλεκτροδότησης για μία περίπου ώρα έως και τις 7 το απόγευμα της Τρίτης.

Καταρρακτώδης βροχή σημιεώθηκε στη Λοκρίδα, αλλά και στη Λαμία χωρίς ωστόσο σημαντικά προβλήματα. Προληπτικά πάντως έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο πέρασμα για Ροδίτσα από τον ποταμό Ξηριά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν, πάντως, στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, όπου αρκετές πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα και ειδικά πλησίον της Αγίας Αικατερίνης όπου χρειάστηκε να επέμβει το περιπολούν περιπολικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι) που αναμένεται έως και το βράδυ της Τετάρτης 17/07. .

Meteo.gr: Πρόγνωση υετού, 16/07 - 17/07 2019

Συνεχίζεται η κακοκαιρία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 αναμένονται βροχές και καταιγίδες έως το πρωί κατά κύριο λόγο στο Νότιο Ιόνιο, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο, και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Από το μεσημέρι κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 17 έως 31, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 16 έως 29, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 28, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 28 και στην Κρήτη από 16 έως 28.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το πρωί. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το μεσημέρι με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς.

Γενικά αίθριος ο καιρός την Πέμπτη

Στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αίθριος με πιθανότητα βροχής στα ορεινά την Παρασκευή 

Γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.