Εβδομάδα συναντήσεων και συσκέψεων για την κυβέρνηση ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων

Ως «εβδομάδα των συναντήσεων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που διανύουμε. Αν και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο η ορκομωσία των Βουλευτών, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή που αναμένεται να γίνει στις 12:30. Μια ημέρα μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επίσκεψης ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ακολούθως θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Παρά τη διαχρονική-δεκαετή σιωπή του- ο Κώστας Καραμανλής προεκλογικά έκανε μία δυναμική κομματική παρέμβαση, ενισχύοντας τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας. «Το 2015 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων. Ευλόγως αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να πουν σήμερα οι δύο άνδρες και τι διακυβεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Κάποιοι ισχυρίζονται, όμως, ότι δεν είναι απίθανο για πρώτη και για τελευταία φορά να υπερασπιστεί τον ρόλο της κυβέρνησης του και αυτό εντός της Βουλής, σε περίπτωση που προκληθεί. Το τελευταίο διάστημα, πρώην συνεργάτες και φίλοι του υπονόησαν ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία κοινοβουλευτική του τετραετία. Προεκλογικά πάντως Μητσοτάκης- Καραμανλής δεν έκαναν καμία συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του τελευταίου. Διαψεύστηκε, μάλιστα, ότι του προτάθηκε η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ένα σενάριο που έχει διανεμηθεί από τον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού είναι να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2025, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανακερδίσει τις εκλογές και θα ισχύει ήδη η εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από το Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συναντήσεις του. Η προσοχή του, όμως, βρίσκεται στο πρώτο crash test της κυβέρνησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο της οικονομίας.

Επιπλέον, πέρα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, πλήθος συσκέψεων πραγματοποιούνται σε όλα τα υπουργεία, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 22 του μήνα. Πραγματική μάχη με τον χρόνο δίνεται και για την ολοκλήρωση των πρώτων νομοσχεδίων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι φορολογικές και οι αναπτυξιακές διατάξεις.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, στο επίκεντρο συνεχίζεται να βρίσκεται και το ζήτημα του Έλληνα επιτρόπου, με τον πρωθυπουργό να ειναι σε διαρκή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες. Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν χθες λόγω και της συνάντησης Μητσοτάκη-Σαμαρα, με τον τελευταίο να φέρεται να επιθυμεί να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Η μη εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, όμως, μάλλον επηρέασε τα δεδομένα, με το όνομα του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει στόχο να πάρει κάποιο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ενδεχομένως το Γεωργίας.