Ενδομητρίωση: Μία πάθηση συχνή αλλά δύσκολο να διαγνωσθεί

Η ενδομητρίωση είναι μία πολύ συχνή γυναικολογική πάθηση. Μετρά ήδη 175 εκατομμύρια καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως και δείχνει ότι επηρεάζει 1 στις 7-10 γυναίκες.

Η πάθηση είναι καλοήθης και η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζεται από ενδομητρικό ιστό σε μη φυσιολογικές θέσεις, δηλαδή εκτός του ενδομητρίου. Τείνει να εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Η ενδομητρίωση δεν έχει εμφανή συμπτώματα, τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση πολλές φορές δεν γίνεται εγκαίρως. Ο απλός υπέρηχος μπορεί να εντοπίσει μόλις 2 στις 10 περιπτώσεις ενδομητρίωσης, και μάλιστα, σε περιστατικά που παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση τίθεται μόνο με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, όταν πια μια γυναίκα αναζητά τα αίτια της υπογονιμότητάς της.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι απαιτούνται αρκετά χρόνια μέχρι να διαγνωστεί η νόσος.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;

Δυστυχώς, η ενδομητρίωση δε συνοδεύεται πάντα από συμπτώματα. Όταν όμως υπάρχουν, αυτά θα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό προς αναζήτηση άμεσης θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα των επιπλοκών της, όπως είναι η υπογονιμότητα ή η προσβολή κι άλλων οργάνων.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Έντονοι πόνοι περιόδου

Πολυήμερη περίοδος

Δυσπαρευνία

Αιματουρία

Χρόνιος πυελικός πόνος

Εύκολη κούραση

Δυσκοιλιότητα

Φούσκωμα

Προσοχή! Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνδέονται με την ενδομητρίωση, μπορεί όμως να είναι και ένδειξη άλλων σοβαρών παθήσεων. Γι’ αυτό, πρέπει σε κάθε περίπτωση να απευθυνθείς στο γιατρό σου για να λάβεις σωστή διάγνωση και βεβαίως, τη θεραπεία που αναλογεί στην πάθηση που έχεις.

Συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα με την ενδομητρίωση

Η πάθηση αυτή είναι πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι και τα συμπτώματά της επηρεάζονται από τη συνολική υγεία του ασθενούς. Με την τακτική σωματική άσκηση, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, αλλά και με την καλή ψυχολογία μπορείς να μετριάσεις τα συμπτώματα και να μειώσεις την έντασή τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να μη φοβηθείς να κάνεις λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση και την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Ακόμη κι αν είσαι μικρή σε ηλικία, μην επαναπαύεσαι! Απευθύνσου σε γιατρό για να λάβεις τη θεραπεία που πρέπει όσο πιο νωρίς γίνεται, ώστε να μην κινδυνεύσεις από βλάβες και σε άλλα όργανα.

Πηγή: Doctoranytime.gr