Αντιβίωση: H εξέταση που αποκαλύπτει ποιοι την χρειάζονται πραγματικά

Μία απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της αλόγιστης λήψης αντιβιοτικών σε πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα η χρήση της εν λόγω εξέτασης αίματος είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 20% οι πάσχοντες που  έλαβαν αντιβιοτικά σε εξάρσεις της ΧΑΠ. Παρατηρήθηκε δε ότι αυτή η μείωση στη χρήση αντιβιοτικών δεν επηρέασε αρνητικά την ανάρρωση των ασθενών τις δύο πρώτες εβδομάδες αφότου υποβλήθηκαν σε χειρουργείο.

Η μείωση της αλόγιστης λήψης αντιβιοτικών ενδέχεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

«Οι άνθρωποι που ζουν με ΧΑΠ ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν ασφαλείς χωρίς να λάβουν αντιβιοτικά και προσπαθούν να επικεντρωθούν στη θεραπεία των εξάρσεων με άλλες μεθόδους».

Η υπό μελέτη εξέταση αίματος μετράει την ποσότητα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) – ενός βιοδείκτη φλεγμονών που αυξάνεται ταχύτατα στο αίμα ως αντίδραση σε σοβαρές μολύνσεις. Οι άνθρωποι με έξαρση ΧΑΠ που έχουν χαμηλά επίπεδα CRP στο αίμα τους φαίνεται να έχουν λιγότερα οφέλη από την αντιβιοτική θεραπεία.

«Τα περισσότερα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πολλά από αυτά δεν βοηθούν τους ασθενείς. Αυτή η μέθοδος εξέτασης προωθεί μία κομβική λύση για τη στοχευμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Η οξεία επιδείνωση της ΧΑΠ είναι ο λόγος της σημαντικής αύξησης της αλόγιστης λήψης αντιβιοτικών», εξηγεί ο Chris Butler, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.