Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει

Nα συνδράμει, οικονομικά, η Περιφέρεια, εφόσον η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σε χθεσινή παρέμβασή του, ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει αρχικά ότι «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε το νέο τμήμα, όσο και η ΝΔ που έρχεται τώρα ρεβανσιστικά να το ακυρώσει, κινούνται σε ένα μίζερο παίγνιο μοιρασιάς μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει».
Ο πρώην Πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις επιδεικνύουν στο χώρο της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης μια αντίληψη που είναι «χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής» και ερωτά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;» και «γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες;»
Ο κ. Παπανδρέου ζητά «ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα», επισημαίνοντας:
«Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».