ΠΑΤΡΑ: Απουσία αντιπλημμυρικών έργων σε Ρίο, Ροδινή και Ψαθόπυργο – Ο δήμος ανησυχεί και διεκδικεί από την κυβέρνηση

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής έγινε το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα του Ρίου, σύσκεψη με θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και τα έργα που γίνουν άμεσα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών, μετατις πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι, Παναγιώτης Μελάς, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και Παύλος Στάμος και οι πρόεδροι κι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς, ανέφερε τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας της διεκδίκησε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών Ροδινής, Ψαθοπύργου, Δρεπάνου, Αραχωβιτίκων, Αγ. Βασιλείου και Ακταίου, που βρίσκονται σε κίνδυνο από τα έργα της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2016, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων, απαίτησε να γίνουν τα αναγκαία έργα. Ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα που προκαλούνται στις παραλιακές περιοχές της Πάτρας, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο μεγάλα έργα, δεν υπήρχαν μελέτες και δεν υλοποιήθηκαν έργα για την προστασία ολόκληρων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Έχουν πολλή μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα από τους μεγαλοκατασκευαστές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στοιχειώδης προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων. Και αυτό το είδαμε στην περιοχή μας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες της παντελούς απουσίας των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα στα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2017, ο Δήμαρχος Πατρέων είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στη Δ.Ε. Ρίου καθώς, λόγω των έργων της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ, η περιοχή είναι εντελώς απροστάτευτη, αφού δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για τη παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώνονται εξαιτίας βροχοπτώσεων.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα το θέσαμε στον Πρωθυπουργό (11-4-2017), όταν εγκαινίασε την Ολυμπία Οδό και επισκέφθηκε το Δημαρχείο, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Επίσης, για το ίδιο πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τα τοπικά συμβούλια της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση (12-10-2016) στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο επισημάναμε την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και την υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού να τα υλοποιήσει.

Παρά τις υποσχέσεις και την παράδοση στοιχείων εκ μέρους του Δήμου, για τη σύνταξη μελετών, αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, ο εμπαιγμός συνεχίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι η κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων. Οι “δυσκολίες” που επικαλούνται για τις καθυστερήσεις δεν ισχύουν για τα έργα εκείνα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Εκεί οι διαδικασίες είναι πολύ γρήγορες (fast track) και όλοι τους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Όμως, για τα έργα που αφορούν το λαό, το θεσμικό πλαίσιο είναι «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο».

Ως Δημοτική Αρχή, σταθερά διεκδικούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων.

Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Δ.Ε. Ρίου, από το αρμόδιο Υπουργείο.

Έργα σε κοίτες χειμάρρων και ποταμών (Παναγίτσα, Σέλεμνος, Γλαύκος, Ξυλοκέρα), καθώς και κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών στο ορεινό δίκτυο του Δήμου.

Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών».

Στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου, επεσήμαναν σημεία που είναι επικίνδυνα για πλημμύρες και όλοι μαζί αποφάσισαν να συγκεντρωθούν οι νέες απαιτήσεις της περιοχής για αντιπλημμυρικά έργα ώστε να τεθούν άμεσα στην νέα κυβέρνηση διεκδικώντας να γίνουν, με παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, από την «Ολυμπία Οδό» και την ΕΡΓΟΣΕ όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν την υποχρέωση να υλοποιήσουν και δεν το έχουν κάνει έως σήμερα.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το thebest.gr από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου της Πάτρας, την επόμενη ημέρα της δυνατής νεροποντής που έπληξε την περιοχή.