«Κληρώνει» σήμερα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου καλούνται σήμερα να ψηφίσουν επί της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, μια μέρα αφότου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας τους έταξε σχεδόν τον ουρανό με τ’ άστρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και επομένως ένα απ’ τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του Κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην ΕΕ.

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν το κλίμα, την κοινωνία και την φορολογία — αντ’ αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων — ενώ υποσχέθηκε να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τοποθετηθεί ενώπιον του ημικυκλίου στις 10:00, θα ακολουθήσει διάλογος και η μυστική ψηφοφορία των μελών του σώματος, που κανονικά είναι 751, στις 19:00 [ώρα Ελλάδας]. Ωστόσο, από την τρέχουσα σύνθεση του ΕΚ λείπουν τέσσερα μέλη, πράγμα που σημαίνει πως της αρκεί να λάβει 374 ψήφους, όχι 376.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν η Γερμανίδα υπουργός θα μπορούσε να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, αλλά κατά πόσο θα μπορέσει κερδίσει την ψήφο αρκετών ευρωβουλευτών που βλέπουν με σκεπτικισμό την υποψηφιότητά της, κυρίως απ’ τις πτέρυγες των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσει ως υποψήφιο τον Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, εξέφρασε ,τη Δευτέρα, την υποστήριξή του στο πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν.

Υπέρ της Γερμανίδας υποψήφιας τάχθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αφού έλαβε τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούσε.

Παρά την υποστήριξη από Κόστα και Σάντσεθ, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έλαβαν ωστόσο χθες μια απόφαση στήριξης της φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με ευρωβουλευτή που επικαλείται το Politico, σήμερα οι ευρωβουλευτές αναμένεται να προβάλουν περισσότερες απαιτήσεις, ενώ πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανό οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα της Γερμανίδας υπουργού.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι μεταξύ των πιο επιφυλακτικών και άσκησαν δριμεία κριτική για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ διάλεξαν αυτήν, καταστρατηγώντας το σύστημα των Spitzenkandidaten, δηλαδή την επιλογή του ή της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που επικρατεί στις ευρωεκλογές.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να δείξει πόσο προσηλωμένη είναι στο νέο πόστο το οποίο επιδιώκει να αναλάβει, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να παραιτηθεί σήμερα από υπουργός ώστε «να υπηρετήσω την Ευρώπη με όλες μου τις δυνάμεις» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Οι Πράσινοι, πάντως, μετά τις αρχικές συναντήσεις με την φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν πως θα την καταψηφίσουν.