ΑΧΑΪΑ: Κατά της κατάργησης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο το ΚΚΕ – «Παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών»

Η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ είναι αντίθετη με την κατάργηση του Νόμου για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Και αυτή η ενέργεια εκ μέρους της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της δημιουργίας, κατάργησης ή συγχώνευσης σχολών παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών και των οικογένειών τους.

Ενέργεια που δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών όπως: Θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς; Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους; Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους;

Η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία με αφορμή τη Νομική της Πάτρας να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των αποφοίτων της όταν και αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδρύσει και συντηρήσει τμήματα χωρίς υποδομές, καθηγητές, σίτιση, στέγαση, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον της για την ανεργία και τα υπαρκτά προβλήματα των αποφοίτων της Νομικής, τη στιγμή που η ΝΔ έχει αποδεχτεί και θα προωθήσει τα ιδιωτικά κολλέγια ως ισότιμα των Δημοσίων Πανεπιστημίων και γενικά και στον τομέα της Νομικής Σχολής.

Άκρως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον όλων όσων υποστηρίζουν την ίδρυση σχολών χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, υποταγμένες σε τοπικά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Η πρόοδος όμως της επιστήμης και της κοινωνίας δεν χωράει σε λογικές αγοροπωλησίας της γνώσης, επιχειρηματικότητας ή προσαρμογής της στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Χρειάζεται μια ενιαία πανεπιστημιακού επιπέδου Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις σε επιστημονικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατά συνέπεια, χρειάζονται Ιδρύματα και Σχολές που θα παρέχουν με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών όλη την απαραίτητη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ώστε το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ αγωνίστηκε και αγωνίζεται σε συμπόρευση με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, μέσα και έξω από τα Ιδρύματα. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην προσδεθούν στο άρμα των επιχειρήσεων, αλλά να ενισχύσουν μαζικά και οργανωμένα τους αγώνες διεκδίκησης για το Πανεπιστήμιο αλλά και την οικονομία εκείνη που θα επιτρέπει στους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζομένους δηλαδή, να απολαμβάνουν απρόσκοπτα όλα τα παραγόμενα από αυτούς αγαθά.