Ο Άλαν Τούρινγκ είναι το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών Βρετανίας

Ο Άλαν Τούρινγκ, ο σπουδαίος μαθηματικός και αναλυτής, που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα της περίφημης μηχανής των Ναζί, Enigma, είναι το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 λιρών Βρετανίας.

Ο μαθηματικός επιλέχθηκε ανάμεσα σε σπουδαίους επιστήμονες που άλλαξαν την ιστορία με τις ανακαλύψεις τους. Ανάμεσά τους ήταν η Άντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα και πρωτοπόρος μαθηματικός του 19ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή και ως «γιαγιά της πληροφορικής», η βραβευμένη με Νόμπελ Ντόροθι Χότζκιν, η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του DNA, αλλά και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο υποψήφιος έπρεπε να είναι βρετανικής καταγωγής και να έχει αποβιώσει, καθώς η βασίλισσα είναι το μοναδικό πρόσωπο εν ζωή που μπορεί να αποτυπώνεται στα χαρτονομίσματα.

Ο «πατέρας της Πληροφορικής» Άλαν Τούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον γερμανικό στρατιωτικό κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο σπουδαίος μαθηματικός μετά την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών καταδικάστηκε σε ευνουχισμό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Η ιστορία του μεταφέρθηκε στην ταινία “Το παιχνίδι της μίμησης” που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2014.

Πηγή: Guardian