ΠΑΤΡΑ: Πανηγυρίζει το σαββατοκύριακο ο ναός του Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι

Ο ιερός ναός Αγίου Νικοδήμου στην οδό Αχαϊκής Συμπολιτείας, στο Ζαβλάνι που αποτελεί μετόχι της Ι. Μονής Μαρίτσης, πανηγυρίζει το σαββατοκύριακο που τιμάται η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Το πρόγραμμα της θρησκευτικής πανήγυρης έχει ως εξής:

1)Σάββατο 13 Ιουλίου : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτη π. Αρτεμίου Αργυροπούλου, πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίων Πάντων Βελιμαχίου, ώρα 7.30 μ.μ.

2)Κυριακή 14 Ιουλίου πρωί : Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Προκοπίου Κόρδα, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ώρα 7 – 10 π.μ.

3)Κυριακή 14 Ιουλίου εσπέρας : Μέγας Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις ώρα 7 – 8.30 μ.μ.

Στην εορτή συμμετέχει ο Σύνδεσμος Φίλων Αγίου Όρους «Η Πλατυτέρα».

Αγιορείτης μοναχός και ηγετική προσωπικότητα του θρησκευτικού κινήματος των Kολλυβάδων. Πολυγραφότατος συγγραφέας, με πάνω από 100 έργα στο ενεργητικό του («Φιλοκαλία», «Πηδάλιον», «Νέον Μαρτυρολόγιον»), ο Νικόλαος Καλλιβούρτζης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1749 στη Νάξο. Εκάρη μοναχός το 1775 στην ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, με το όνομα Νικόδημος και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την αντιγραφή κωδίκων. Ο μοναχός Νικόδημος κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 14 Ιουλίου του 1809 και ετάφη στο Κελλίον των Σκουρταίων στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Στις 31 Μαΐου του 1955 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον κατέταξε στη χορεία των Αγίων της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου τιμάται στις 14 Ιουλίου. Επίσης, εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, κατά την καθιερωμένη Σύναξη των Πέντε Αγίων της Παροναξίας και την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στην Πάρο, όπου τελείται η Σύναξη των Αγίων