(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η έκθεση «Δρόμοι της θάλασσας», με 34 καλλιτέχνες

Το ξεχωριστό μήνυμα που εκπέμπουν μέσα από την ομαδική έκθεση «Δρόμοι της θάλασσας», οι 34 καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή , έργα των οποίων φιλοξενούνται από χθες (Πέμπτη) το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο έδωσε το παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων.
Η έκθεση αποτελεί αυτοτελή παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνεργασία με το εικαστικό τμήμα του Δήμου Πατρέων .
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Παναγιώτης Πετρόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης , τονίζοντας, πως αιτία για την πραγματοποίηση της , αποτέλεσε η πρόθεση του Δήμου να τιμήσει τους ανθρώπους που από τη δημιουργία του εικαστικού εργαστηρίου μέχρι σήμερα , έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ως διδάσκοντες. Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε πως το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και έρχεται να καταδείξει πως και σε επίπεδο τέχνης , δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μία τοπική κοινωνία, εάν δεν στηριχθεί στο δικό της δυναμικό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι ιστορικοί τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου, Ξένια Γιαννούλη και Georget Geraldine.
Η κ. Georget Geraldine, μιλώντας εκ μέρους της επιμελητικής ομάδας σημείωσε, πως «πρόκειται για μια έκθεση πολλαπλής σημασίας, η οποία προέκυψε ως προϊόν ζύμωσης και συζητήσεων ανάμεσα στο Εικαστικό Εργαστήριο και τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στους διδάσκοντες του Εικαστικού Εργαστηρίου από το 1999 μέχρι και σήμερα. Αποτελεί μια προσπάθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού να αναδείξει το ρόλο και τη συμβολή του Εικαστικού Εργαστηρίου στον πολιτισμό της Πάτρας, τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, καθώς και τη σημαντική συμβολή των διδασκόντων σε αυτό το πλαίσιο».

 

Σε άλλο σημείο η κ. Geraldine εξέφρασε την ικανοποίηση των επιμελητών για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των διδασκόντων , που έφτασε τις 34 συμμετοχές, για να συμπληρώσει « Η κεντρική ιδέα της έκθεσης δεν επιλέχθηκε τυχαία: από κοσμολογική αρχή με βάση τους πρώτους φιλοσόφους έως και τη σύνδεσή του με την πόλη της Πάτρας, το υγρό στοιχείο δίνει ποικίλες αφορμές για στοχασμό και καλλιτεχνική δημιουργία».

Τέλος, η ιστορικός τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης ανέφερε: «Πως όμως ερμηνεύονται οι Δρόμοι της Θάλασσας από τους συμμετέχοντες; Ως δρόμοι που οδηγούν προς το άγνωστο, πέρα από τον ορίζοντα; ως δρόμοι ανακαλύψεων;
Ως δρόμοι που ενώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς ή ως δρόμοι που χωρίζουν, δρόμοι εξορίας, μετανάστευσης ή εκμετάλλευσης ανθρώπων, δρόμοι, όπου χάνονται πολλοί;
Ή μήπως ως δρόμοι εσωτερικής αναζήτησης στους οποίους ο άνθρωπος αφήνεται και χάνεται ή ανανεώνεται;
Περιδιαβαίνοντας κανείς την έκθεση θα διαπιστώσει ότι οι καλλιτέχνες εκφράζονται με διαφορετικά εικαστικά μέσα, όπως ζωγραφική, κολάζ, κεραμική, μικρογλυπτική, video art, και ψηφιακές μορφές τέχνης.
Με αυτές τις σκέψεις αφήνουμε σε εσάς να εξερευνήσετε τις διάφορες κατευθύνσεις των Δρόμων της Θάλασσας…».

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ:
ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΑΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ, ΒΙΚΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ, BRESSOUD GANAELLE, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ, ΚΕΝΤΡΩΤΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑ ΤΟΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΩΛΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΡΑΤΤΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΡΕΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΤΟΜΑΡΑ ΑΝΘΗ, ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΩ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΥΣΚΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ.

Πάτρα:Η έκθεση «Δρόμοι της θάλασσας», με 34 καλλιτέχνες (Φωτο)

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ
Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης),
facebook.com/patrasgallery